Ponta je premier od leta 2012 in ima s svojo levo koalicijo udobno večino v parlamentu. Foto: Reuters
Ponta je premier od leta 2012 in ima s svojo levo koalicijo udobno večino v parlamentu. Foto: Reuters
Traian Basescu
Basescu se poslavlja od predsedniškega položaja. Foto: EPA

Zadnji spor med ostrima nasprotnikoma je izbruhnil med kampanjo za novembrske predsedniške volitve, na katerih se Ponti obeta zmaga. Basescu po dveh zaporednih mandatih na čelu države ne more kandidirati in je podprl desnousmerjenega premierjevega nasprotnika.

"Viktor Ponta mora priznati, da je bil tajni agent romunske zunanje obveščevalne službe (SIE)," je dejal Basescu v ponedeljkovem pogovoru za zasebno televizijo Ralitatea. "Ne gre za bombo, pač pa za realnost, ki sem jo pripravljen dokazati," je še dejal predsednik, ki Ponti očita, da naj bi mu prav njegova vohunska služba pomagala pri hitrem vzponu v državnem tožilstvu, ko je iz okrožnega tožilca v Bukarešti kmalu postal generalni tožilec.

Ponta je te trditve označil za debelo laž in za Basescuja dejal, da je "izredno zmeden in razburjen". "Romunija ne bi smela biti več odvisna od zmede enega človeka," je dejal in pojasnil, da je od leta 1995, ko je končal študij prava, vse do danes, ko je minilo 20 let, "vedno spoštoval zakonodajo, kot član tožilstva, poslanec ali minister pa služil državi, in to namerava početi tudi kot predsednik".

Prepovedano priznanje vohunstva
Kot dokaz za svoje trditve je Basescu navedel še odločitev vlade iz leta 2002, da bodo podatki o sodelavcih tajne službe ostali tajni tudi v primeru prenehanja delovnega razmerja. Pozneje so zakon skorajda v celoti odpravili, nato pa so ga leta 2013 ponovno uvedli.

Predsednik trdi, da naj bi ponovno uvedbo zakona dosegel takratni vodja Sie Theodor Melescanu, da bi zaščitil Ponto. Melescanu naj bi sodil v skupino okrog Pontejevega tasta, senatorja Ilieja Sarbuja. Pred začetkom volilne kampanje za predsedniške volitve je Melescanu septembra odstopil kot šef Sie, saj se prav tako poteguje za predsedniški položaj kot neodvisni kandidat.

Septembra je priljubljeni televizijski voditelj Robert Turcescu v neposrednem prenosu priznal, da je bil polkovnik pod krinko za tajno službo in nato odstopil. V skladu z romunsko zakonodajo je priznanje, da si bil vohun, nezakonito, vendar tožilstvo proti Turcescuju ni vložilo obtožnice.