V vojni v Siriji naj bi do zdaj po nekaterih navedbah umrlo že okoli 300.000 ljudi. Foto: Reuters
V vojni v Siriji naj bi do zdaj po nekaterih navedbah umrlo že okoli 300.000 ljudi. Foto: Reuters
Bašar Al Asad
Asad postaja vse bolj nemočen v boju proti različnim uporniškim skupinam. Foto: Reuters

Po poročanju ameriškega časopisa New York Times je Rusija, sicer dolgoletna tesna zaveznica Damaska, poslala v Sirijo vojaške svetovalce in opremo.

Med drugim naj bi na letališče v pristaniškem mestu Latakia, ki velja za oporišče Asadovega režima, prispele mobilna postaja za nadzor zračnega prometa in začasne bivalne enote, kjer bi lahko bilo nastanjenih najmanj tisoč vojakov. Tako bi lahko letališče uporabili za oskrbovalno središče ali celo za vzletanje ruskih vojaških letal.

Vse to je pri nekaterih vzbudilo domnevanja, da se Rusija pripravlja na napotitev kopenskih sil, ki bi vladnim silam pomagale v boju z uporniki, čeprav nekateri predstavniki ameriških oblasti poudarjajo, da ne vedo za konkretne načrte Moskve in za zdaj niso opazili premikov vojaške opreme ali vojakov.

Ameriški državni sekretar John Kerry je vseeno v soboto poklical ruskega kolega Sergeja Lavrova in mu izrazil zaskrbljenost Washingtona zaradi poročil v medijih. Opozoril ga je, da gre v primeru resničnosti navedb za nevarno početje, ki bi lahko vodilo do še večjega števila nedolžnih žrtev, porasta beguncev in nevarnosti konfrontacije s koalicijo sil proti skrajnežem iz Islamske države.

Damask izgublja ozemlje
Po navedbah ameriških oblasti so Rusi na sirske sosede naslovili prošnje za vojaške prelete, poleg tega pa je po poročanju New York Timesa v Sirijo prispela že manjša ruska vojaška skupina. V ZDA so prepričani, da bi ruska dejanja vodila do obsežnejše vojaške podpore Asadu, ki naj bi po štirih letih in pol vojne nadzoroval le še okoli petino sirskega ozemlja.

Ameriška administracija ni poročala, kakšen je bil odziv Lavrova v pogovorih s Kerryjem, a oba naj bi se strinjala, da se bodo pogovori o sirski vojni nadaljevali ta mesec, ko bo v New Yorku potekalo zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov.

Ruski zunanji minister je prejšnji mesec predlagal, da bi ZDA sodelovale z Asadom pri boju proti Islamski državi, ki zaseda znaten del Sirije in sosednjega Iraka.

Putin za zavezništvo z Asadom
Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek zanikal, da bi v Sirijo poslali ruske vojake, in dejal, da je še prezgodaj govoriti o vojaškem posredovanju Rusije, saj to trenutno ni v načrtih Moskve, čeprav tehtajo različne scenarije. Putin je še pojasnil, da Rusija dobavlja orožje Asadu v skladu s pogodbami, ki so bile sklenjene pred sedmimi ali petimi leti.

Ob tem je ruski predsednik ponovil stališče Moskve, da bi morale biti sirske oblasti del novega mednarodnega zavezništva za boj proti terorizmu. Po njegovih besedah bi morali diplomatsko rešitev krize iskati hkrati z bojem proti skrajnežem, Asad pa bi vsekakor moral imeti vlogo v političnem procesu.