Deli uporniškega mesta Homs so skoraj popolnoma uničeni. Foto: EPA
Deli uporniškega mesta Homs so skoraj popolnoma uničeni. Foto: EPA
Globus

Do vložitve ruskega osnutka resolucije prihaja pred sejo VS-ja ZN-a, na kateri bo posebni odposlanec ZN-a in Arabske lige za Sirijo Kofi Annan članice seznanil s prizadevanji za oživitev mirovnega načrta in z razmerami v Siriji, kjer se je mudil v začetku tedna in se tudi sešel s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom, a ni hotel razkriti podrobnosti pogovorov.

Ruski veleposlanik pri ZN-u Aleksander Pankin je povedal, da je glavni cilj resolucije podpora Annanovim prizadevanjem, ob tem pa je Moskva pripravljena podpreti tudi priporočila generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna o opazovalni misiji.

Iskanje rešitve iz Damaska
V poročilu o 300-članski opazovalni misiji je Ban predlagal, da se zaradi varnosti osebje umakne v Damask. S tem bi združili štiri regionalne pisarne misije v eno samo v sirski prestolnici, od koder naj bi pomagala pri iskanju politične rešitve za krizo.

Po mnenju Bana bi bilo misijo mogoče tudi povečati ali pa njenim članom zagotoviti oboroženo spremstvo, za kar pa bi potrebovali privolitev sirske vlade, zato generalni sekretar predlaga spremembo "strukture in osredotočenja" misije, ki naj se posveti nadgradnji že ustvarjenih odnosov s Sirci za spodbujanje dialoga.

Na desni si lahko ogledate zunanjepolitično oddajo Globus, ki je bila posvečena negotovim razmeram v nemirni Siriji.

Ruski predlog resolucije bi lahko pomenil začetek morebitnega napetega diplomatskega boja v VS-ju ZN-a, ki mora odločiti o usodi misije, ki se ji mandat izteče 20. julija. ZDA in Evropska unija se zavzemajo za strožje sankcije proti režimu v Damasku.

Annan bo VS-ju poročal, potem ko je v preteklih dneh obiskal Sirijo, Iran in Irak. Med obiskom v Teheranu je poudaril, da bi moral biti v iskanje rešitve za krizo v Siriji vključen tudi Iran, sicer tesen zaveznik sirskega režima.

Globus