Junija je Valenčič obiskal Sirijo, ki je že 16 mesecev v primežu nasilja. Foto: Osebni arhiv
Junija je Valenčič obiskal Sirijo, ki je že 16 mesecev v primežu nasilja. Foto: Osebni arhiv
Na vprašanje, ali kam za nobeno ceno ne bi šel?
V Siriji premirje ne pomeni nič

Valenčič je v svoji novinarski karieri obiskal že številne države islamskega sveta, od Zahodne Sahare, Sudana, Iraka, Irana, palestinskih ozemelj pa vse do Afganistana. Svoja srečevanja z islamskim svetom in predvsem izkušnje med Palestinci v Gazi je združil v lani izdanem knjižnem prvencu Obleganje Gaze: Ubijanje palestinskega ljudstva.

Junija je Valenčič obiskal Sirijo, ki je že 16 mesecev v primežu nasilja in nič ne kaže, da bi se bil sirski predsednik Bašar Al Asad pripravljen odpovedati oblasti za ceno miru v državi.

Celoten zapis spletnega klepeta
(posamezne izseke si lahko preberete spodaj)
Erikova sirska zgodba pa bo predstavljena v torek ob 23.25 na prvem programu TV Slovenija in na rtvslo.si v oddaji Globus.

O trgovini z orožjem v Siriji
"Orožje baje prihaja od sponzorjev iz Zalivskih držav, ampak da gre v Sirijo preko Turčije, pa je bilo zagotovo potrebno tiho soglasje Nata, katerega članica ta država tudi je."

Ob prvi obletnici Južnega Sudana
"Južni Sudan je kot sod smodnika z več vžigalnimi vrvicami. Dovolj, da se vname ena sama, trenutno jih tli kar nekaj. Imajo zelo brutalne medplemenske spopade zaradi živine, vode in drugih naravnih virov."

O tem, kaj ga najbolj pretrese
"Vidiš, da zelo in najbolj trpijo nedolžni ljudje, največkrat begunci. V Gazi je denimo begunsko taborišče Šati, kjer na pol kvadratnega km živi 82.000 ljudi. Njihovih zgodb in pričevanj nikoli ne zasledimo v svetovnih medijih in to je to, kar dojemam kot najbolj pretresljivo."

O zahodnih stereotipih islamskega sveta
"Terorizem je treba obsoditi, a je tudi treba vedeti, od kod izvira in zakaj. Potem imate denimo primer Somalije, kjer njihovo morje že leta in leta (od 1991 naprej) plenijo ribolovne ladje iz zahodnega sveta, Rusije, Japonske, Kitajske. Čeprav je uničenje, ki ga puščajo za seboj, velikansko in trajnostno nevzdržno, nihče tem ladjam ne reče, da so piratske. Ne, pirati so seveda vedno tisti drugi - barbari pač."

O navezovanju stikov na terenu
"Pomaga, če imaš s seboj kakšen dokaz svojega dela. V Gazo sem denimo odšel skupaj z izvodom Mladine, v katerem sem imel objavljeno reportažo o njihovih otrocih, ki so bili v Ljubljani na rehabilitaciji; to je potem odprlo številna vrata."

O "stricih iz ozadja", ki naj bi krojili svetovno politiko
"Ameriška zunanja politika je denimo talka interesov orožarske industrije, ki ima v lasti tudi medije, in različnih lobijev od AIPAC-a do krščanskih sionistov, ki so zelo vplivni v ZDA in zahtevajo, da Izrael zasede celotno biblijsko ozemlje, ker potem bo menda Jezus prišel nazaj in bo 1.000 let miru. Vprašanje seveda je, ali je to pogodu orožarski industriji."

O Siriji po Asadu
"Zaenkrat se ta famozna opozicija na kaviarskih konferencah v tujini predvsem prepira sama s sabo, celo do nekega pretepa je prišlo. Na terenu v Siriji, na ozemlju pod nadzorom upornikov, je drugače. Redno se dobivajo lokalne starešine, predstavniki krajev. Pogovarjajo se (in tu iščejo konsenz) o tem, kakšno družbo hočejo po odhodu Asada. Želijo pluralno demokracijo, enakopraven odnos med manjšinami, enakost za ženske, možnost, da lahko veruješ ali ne in da nisi na podlagi tega diskriminiran. Te napredne ideje so me zelo pozitivno presenetile, ampak ne vem, koliko možnosti bodo imeli, da jih udejanjijo."

Novinar ali aktivist?
"Osebno mi ni nič tečno, če mi kdo reče, da sem tudi aktivist - ko vidiš, da nekje ljudje trpijo pod težo velikega zla, kako ne boš proti temu protestiral, če imaš na voljo poti, ki ti to omogočajo?"

O priljubljenih dopustniških destinacijah
"Vsakič, ko grem ven iz te države, se malo oddahnem, ker vem, da mi nekaj časa ne bo treba prenašati te psihotične lutkovne predstave, ki ji rečemo notranja politika. To zagotovo vem: drugod imajo težave zaradi zapletenih zgodovinskih okoliščin, mi pa svoje izvolimo vsake 4 leta."

Na vprašanje, ali kam za nobeno ceno ne bi šel?
V Siriji premirje ne pomeni nič