Požari v domovih za ostarele so v Rusiji pogosti (slika je iz leta 2007). Foto: EPA
Požari v domovih za ostarele so v Rusiji pogosti (slika je iz leta 2007). Foto: EPA

Prva poročila kažejo, da je požar okoli ene ure po tamkajšnjem času izbruhnil v eni izmed sob v domu za ostarele. Tiskovna predstavnica regionalnega ministrstva Darja Korovina je povedala, da domnevajo, da je požar povzročil eden izmed varovancev doma, ki se je morda samozažgal. V sobi, kjer je izbruhnil požar, so našli posodo z vnetljivo tekočino.

Gasilcem je v pol ure uspelo pogasiti požar, soba, kjer je zagorelo, pa je bila popolnoma uničena. Devet varovancev je umrlo zaradi zadušitve, enega so odpeljali v bolnišnico, po podatkih doma za ostarele pa naj bi bilo ranjenih še devet ljudi. Iz poslopja so evakuirali okoli 500 ljudi.

Neustrezna infrastruktura in ohlapna varnost
V Rusiji v požarih zaradi ohlapne požarne varnosti in neustrezne infrastrukture, ki izvira še iz časov nekdanje Sovjetske zveze, vsako leto umre kar nekaj ljudi. Januarja lani je v požaru v domu za ostarele na severu Rusije umrlo 23 ljudi, avgusta leta 2008 so v domu za ostarele ob meji z Ukrajino umrli štirje ljudje, novembra leta 2007 pa je v pokrajini Tula v požaru v domu za ostarele umrlo 30 ljudi.