Moskva bo preizkusila tudi svojo najnovejšo vojaško opremo. Foto: Reuters
Moskva bo preizkusila tudi svojo najnovejšo vojaško opremo. Foto: Reuters
Na vojaški vaji bo sodelovalo tudi več kot tisoč vojaških letal. Foto: Reuters
Rusija začela največje vojaške vaje po letu 1981
Rusija začela obsežne vojaške vaje

Rusija je vojaške vaje, imenovane Vzhod 2018 (Vostok 2018), ki bodo potekale do 15. septembra na vzhodu Rusije, pripravila v času naraščanja napetosti med Moskvo in Zahodom zaradi ruskega vpletanja v zadeve zahodnih držav, pa tudi zaradi njenega vmešavanja v napetosti v Ukrajini in Siriji.

V vaji bosta sodelovali celotni osrednje in vzhodno vojaško okrožje, pa tudi pripadniki kitajske in mongolske vojske. "Predstavljajte si 36.000 kosov vojaške opreme, ki se premika hkrati – tanki, oklepniki, pehotna bojna vozila. Vse to v pogojih, kar se da podobnih resničnim vojnim razmeram," je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Moskva bo preizkusila tudi svojo najnovejšo vojaško opremo, med drugim rakete iskander, ki lahko nosijo jedrske konice. Poleg tega bodo sodelovali tanki T-80 in T-90 ter lovca Su-34 in Su-35. Na morju je več fregat opremljenih z raketami kalibr, ki jih Moskva uporablja v Siriji.

Ponovitev vaje Zahod-81
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ob napovedi vaje dejal, da bo šlo za neke vrste ponovitev največje vaje nekdanje Sovjetske zveze – vaje Zahod-81 leta 1981 v vzhodni Evropi, ki se je je udeležilo med 100.000 in 150.000 vojakov iz držav Varšavskega pakta. Dodal je, da bo v nekaterih pogledih tokratna vaja še večja, saj v njej sodeluje 300.000 vojakov, 36.000 vojaških vozil, 1.000 letal in 80 bojnih ladij.

Skeptiki vidijo vajo kot pripravo na vojno
Po ocenah ruskega vojaškega analitika Pavla Felgenhauerja so vaje priprava na "prihodnjo svetovno vojno". "Vodstvo ruske vojske pričakuje, da se bo to zgodilo po letu 2020, in sicer v obliki globalne vojne ali pa kot vrsta obsežnih konfliktov," je dodal. "Nasprotniki so ZDA in njeni zavezniki," je še povedal.

Sodelovanje kitajske vojske, ki bo tam s 3.200 vojaki, bo ključen dejavnik vaj. "To ni zgolj znak ali sporočilo, ampak priprava na resnično vojno velikega obsega," je poudaril Felgenhauer.

Nato: Vaje kažejo na spopad
Podobnega mnenja so tudi v zvezi Nato, iz katere so sporočili, da vaja kaže, da se Rusija pripravlja na obsežen spopad. Rusija je zavrnila navedbe, da bi bila vaja razlog za zaskrbljenost. Več članic Nata, še posebej vzhodnoevropske in baltske države, je sicer že tako in tako sumničavih glede Rusije in njenih vojaških aktivnosti. Nato je zato okrepil vojaško prisotnost na vzhodu zavezništva.

Odnosi med Zahodom in Moskvo so se zaostrili po letu 2014, ko se je Rusija vpletla v spopade na vzhodu Ukrajine in si priključila ukrajinski polotok Krim. Od takrat je Rusija povečala število obsežnih vojaških vaj na Kavkazu, v Baltskih državah in na Arktiki.

Moskva je lani organizirala vajo Zahod 2017 (Zapad 2017), ki je potekala v Belorusiji in delih Rusije, na njej pa je po ruskih navedbah sodelovalo 12.700 vojakov. V Natu so sicer trdili, da je v njej sodelovalo veliko več vojakov, kot so navajale ruske oblasti. Nekatere vzhodne članice Nata so govorile celo o 100.000 vojakih. Zadnjo vajo na vzhodu države so pripravili leta 2014, Vostok-2014, v njej pa je sodelovalo pol manj vojakov kot zdaj, in sicer 155.000.

Rusija začela največje vojaške vaje po letu 1981
Rusija začela obsežne vojaške vaje