Ruski zunanji minister Lavrov trdi, da ima Moskva neizpodbitne dokaze o uprizoritvi kemičnega napada s pomočjo tuje obveščevalne službe. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Lavrov trdi, da ima Moskva neizpodbitne dokaze o uprizoritvi kemičnega napada s pomočjo tuje obveščevalne službe. Foto: Reuters
James Mattis
ZDA so zavezane mirovnemu procesu pod pokroviteljstvom ZN-a, je dejal Mattis. Foto: Reuters
Vasilij Nebenzja
Ruski veleposlanik pri ZN-u Nebenzja trdi, da je edini cilj Zahoda zrušenje sirske vlade Bašarja Al Asada. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Francoski predsednik Macron je dejal, da Francija ima dokaze, da je Al Asadov režim uporabil kemično orožje v Dumi, vendar jih ni predstavil. Foto: Reuters
Washington: Al Asad v Siriji najmanj 50-krat uporabil kemično orožje
Varnostni Svet ZN: Rusija zahodne sile obtožuje zarote proti Al Asadu
Svet čaka na odločitev Zahoda glede Sirije

Ruski predsednik Vladmir Putin je francoskega kolega Emmanuela Macrona opozoril pred "nevarnimi dejanji", zunanji minister Sergej Lavrov je Evropo posvaril pred novim prebežniškim valom v primeru posredovanja, rusko obrambno ministrstvo pa je odgovornost za kemični napad pripisalo Veliki Britaniji.

Strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) so medtem na poti v Sirijo in bodo preiskavo začeli v soboto. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je sporočil, da bodo inšpektorjem omogočili neoviran dostop, kamor bodo želeli in kadarkoli bodo želeli. Rusija je medtem po poročanju Televizije Slovenija že sporočila, da izsledkov OPCW-ja v Siriji ne bo priznala.

Ruska vojska odgovornost pripisuje Londonu
Ruska vojska ima "dokaze, ki kažejo na neposredno vpletenost Velike Britanije pri pripravi te provokacije v Vzhodni Guti", je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

London je po njegovih navedbah naročil Belim čeladam, ki pomagajo ponesrečencem na območjih pod nadzorom upornikov, naj uprizorijo domnevni kemični napad v sirskem mestu Duma. Bele čelade so nato tudi prve poročale o napadu.

"Belim čeladam so povedali, da bo skupina Džaiš al Islam med 3. in 6. aprilom izvedla serijo topniških napadov na Damask. To je sprožilo odziv vladnih sil, kar so Bele čelade izkoristile za uprizoritev te provokacije," razlaga Konašenkov.

Moskva razpolaga s pogovori z ljudmi, ki so neposredno sodelovali pri širjenju videoposnetkov, namenjenih temu, da bi verjeli, da je dejansko prišlo do napada s kemičnim orožjem, trdi obrambno ministrstvo.

Rusija je že pred tem trdila, da gre za nameščen napad, niso pa doslej pri tem omenjali Londona. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov je trdil, da je bil napad uprizorjen. "Imamo neizpodbitne dokaze, da je bil to še en uprizorjen dogodek in da je obveščevalna služba določene države, ki je zdaj v ospredju rusofobne kampanje, vpletena v ta uprizorjen dogodek," je dejal ruski zunanji minister.

"Najslabša lažna novica ruske propagande"
Britanska veleposlanica pri Združenih narodih Karen Pierce je zelo ostro zanikala navedbe ruskega obrambnega ministrstva o britanski odgovornosti za domnevni kemični napad. "To je groteskno, gre za očitno laž in najslabšo lažno novico, ki je prišla iz ruskega propagandnega stroja," je dejala.

Guterres: Ni vojaške rešitve za konflikt
Medtem se je na zahtevo Rusije na odprti seji sestal Varnostni svet Združenih narodov. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je opozoril, da bi zadnje napetosti glede domnevne uporabe kemičnega orožja v Siriji lahko "izbruhnile v popolno vojaško eskalacijo". "Že osem let ljudje v Siriji trpijo in trpijo. Znova poudarjam - ni vojaške rešitve za ta konflikt," je dejal Guterres.

Nebenzja: Cilj Zahoda je zrušenje Al Asadove vlade
Ruski veleposlanik pri ZN-ju Vasilij Nebenzja je na zasedanju sil, ki v odzivu na domnevni kemični napad grozijo z napadom - torej ZDA, Veliko Britanijo in Francijo - obtožil, da je njihov edini cilj strmoglaviti sirsko vlado Bašarja Al Asada in pregnati Rusijo iz Sirije. "Še naprej gledamo nevarne vojaške priprave za nezakonito uporabo sile proti suvereni državi," je še povedal.

"Pri takšnih odločitvah se ne hiti. Če hitiš, narediš napako," je možnost napada na sirske sile komentirala veleposlanica ZDA pri ZN-u Nikki Haley.

Lavrov svari pred novimi prebežniki
Lavrov je predtem opozoril, da bi posredovanje Zahoda po domnevnem napadu lahko sprožilo nov prebežniški val v Evropo. Kot je na novinarski konferenci v Moskvi dejal Lavrov, bi lahko že majhna dejanja pripeljala do "novih valov migrantov v Evropo in drugih dogodkov, ki jih ne potrebujemo ne mi ne naši evropski sosedje in bi razveselili le tiste, ki jih varuje ocean".

Rusija je že predtem opozorila, da bi lahko ameriški zračni napadi kot odziv na sobotni domnevni kemični napad v Siriji sprožili vojno med ZDA in Rusijo. Moskva obtožuje Washington, da ogroža mednarodni mir.

Mattis poziva k previdnemu odzivu ZDA
Ameriški obrambni minister James Mattis je medtem pozval k previdnemu odzivu ZDA na sobotni domnevni kemični napad v Dumi. Kot je dejal, nimajo dokazov, da je za napad neposredno kriv režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Kot poroča Al Džazira, Mattis, ki so mu mediji sicer nadeli vzdevek nori pes, umirja retoriko predsednika Donalda Trumpa in napovedi vojaškega napada na sile sirske vlade. Trump, ki je dejal, da je za "grozoto" v Dumi zaradi podpiranja sirske vlade odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin, je sicer napovedal raketni napad na Sirijo, nato pa je dejal, da nikoli ni povedal, kdaj bo napad. "Lahko bi bilo zelo kmalu ali niti ne tako kmalu," je dejal.

Na javnem zaslišanju v kongresu je Mattis dejal, da se ZDA "ne bodo vpletle v samo državljansko vojno" in da so še naprej zavezane pogajanjem v Ženevi za končanje vojne pod pokroviteljstvom ZN-a.

"Želimo zaustaviti pobijanje nedolžnih ljudi," je dejal in dodal, da iščejo način, kako preprečiti, da stvari uidejo nadzoru. "Naša strategija je enaka kot pred letom dni: doseči mir s pomočjo ZN-a. Obenem stiskamo IS za vrat, dokler ga ne zadušimo," je dejal.

Glede neposredne odgovornosti Al Asada za sobotni napad je Mattis članom kongresa dejal: "Ne morem vam dejati, da imamo za to dokaze." Dodal je, da na tistem terenu ZDA nimajo svojih enot, ki bi lahko potrdile navedbe. "Verjamem, da je bil kemični napad, zdaj pa iščemo konkretne dokaze," je dejal.

Macron pa: Imamo dokaze
Ameriški uslužbenci so sicer dejali, da je preiskava vzorcev žrtev pokazala uporabo klora in živčnega strupa. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je zatrdil, da ima Francija "dokaze", da je sirska vlada napadla Dumo s kemičnim orožjem, vsaj klorom, a podrobnosti ni predstavil.

Ob tem je v intervjuju za televizijo TF1 napovedal, da bo Francija na to odgovorila takrat, ko se bo za to odločila. Dodal je, da se o tem še usklajuje s Trumpom. Francoski predsednik, ki je uporabo kemičnega orožja že večkrat označil za skrajno mejo, je še dejal, da je eden izmed njegovih ciljev "odstraniti zmogljivosti sirskega režima za kemične napade". Obenem je zagotovil, da Francija ne bo dovolila stopnjevanja razmer ali česar koli, kar bi lahko ogrozilo stabilnost regije.

Vodja Macronove stranke Naprej republika in tesni predsednikov sodelavec Christophe Castaner je medtem za televiziji BFMTV in RMC dejal, da bo Macron odločitev o morebitnem napadu na Sirijo zadržal v tajnosti. "Če se bomo odločili za napade, vam ne bom povedal," je dejal Castaner. "In tudi predsednik republike vam tega ne bo izdal".

Castaner je pojasnil, da morebitne odločitve o napadu ne bodo razkrili, da ne bi ogrozili "kakovosti vojaškega posredovanja" in ljudi, ki bi sodelovali v njem. Poudaril je, da je treba zaščititi interese Francije, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Putin posvaril Macrona
Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru francoskega predsednika Macrona posvaril pred "nevarnimi dejanji" v Siriji.

"Najpomembneje se je vzdržati nepremišljenih in nevarnih dejanj, ki bi predstavljala hudo kršitev ustanovne listine Združenih narodov in bi imela nepredvidljive posledice," so po Putinovem telefonskem pogovoru z Macronom sporočili iz Kremlja.

Britanska vlada: Zelo verjetno, da je kriv Al Asad
Člani britanske vlade so se strinjali, da je "zelo verjetno", da je za napad odgovoren Al Asadov režim, dodali pa so, da uporaba kemičnega orožja ne sme ostati "brez odgovora". Premierka Theresa May se je v četrtek po telefonu pogovarjala z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Strinjala sta se, da je potrebno odvračanje od uporabe kemičnega orožja v Siriji in da bosta na to temo "tesno sodelovala".

Medtem je vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn dejal, da bi morala Velika Britanija pritiskati za neodvisno preiskavo "grozljivega kemičnega napada" pod vodstvom ZN-a, da bi lahko bili odgovorni kaznovani, namesto da čaka na navodila ameriškega predsednika.

Corbyn je dodal, da bi morala biti v parlamentu razprava pred odločitvijo o vojaški akciji, poroča Reuters.

Velika Britanija je v Siriji sicer izvajala napade na t. i. Islamsko državo, ne pa tudi na vladne sile. Po anketi YouGov napad na Sirijo v Veliki Britaniji podpira le 20 odstotkov javnosti. Leta 2013 je britanski parlament zavrnil britanski napad na Al Asada, kar je predlagal takratni konservativni premier David Cameron.

Sirska vlada zanika krivdo
Sirska vlada pod vodstvom predsednika Bašarja Al Asada, ki uživa vojaško in politično podporo Rusije, je zanikala vpletenost v napad, poročila o uporabi kemičnega orožja pa je označila za "izmišljena".

Ruske ladje zapustile oporišče Tartus
Kot poroča Reuters, naj bi imela Rusija v sirskem zračnem oporišču Hmeimim na desetine vojaških letal, vključno z lovci in bombniki, v Sredozemskem morju pa od 10 do 15 vojaških ladij in podpornih plovil. Ruska tiskovna agencija Interfax, ki navaja Vladimirja Šamanova, predsednika odbora za obrambo v spodnjem domu ruskega parlamenta, poroča, da so ruske ladje zapustile pomorsko oporišče Tartus, in sicer zaradi lastne varnosti, kar je "običajna praksa" ob grožnjah z napadom.

Sirska vlada in ruske sile v Siriji imajo na voljo rakete zemlja-zrak in protiletalske sisteme.

Washington: Al Asad v Siriji najmanj 50-krat uporabil kemično orožje
Varnostni Svet ZN: Rusija zahodne sile obtožuje zarote proti Al Asadu
Svet čaka na odločitev Zahoda glede Sirije