32-letnik, ki so ga zaradi domnevnega vohunjenja prijeli marca lani, bo tako v priporu, kjer čaka na sojenje, ostal najmanj do 30. junija.

"Prvo pritožbeno sodišče je odločilo, da je treba sklep z dne 26. marca letos o podaljšanju preventivnega ukrepa pustiti nespremenjen," je na obravnavi, ki je bila povsem tehnične narave, dejal sodnik Aleksander Puškin.

Ruske oblasti so novinarja časopisa Wall Street Journal aretirale 29. marca lani v Jekaterinburgu. Obtožile so ga vohunjenja, pri čemer pa niso ponudile nobenega dokaza o tem.

Gershkovich je prvi zahodni novinar, ki so ga v Rusiji priprli zaradi obtožb o vohunjenju po razpadu Sovjetske zveze. Ameriški predsednik Joe Biden je ob obletnici njegove aretacije 29. marca letos zagotovil, da si še naprej prizadeva za njegovo izpustitev.

V ozadju sicer domnevno potekajo pogajanja o morebitni izmenjavi med Washingtonom in Moskvo, ki bi vključevala tudi Gershkovicha. Na možnost dogovora o izpustitvi novinarja je v intervjuju s spornim ameriškim voditeljem Tuckerjem Carlsonom nakazal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

V Rusiji je poleg tega med drugim priprt tudi nekdanji ameriški marinec Paul Whelan, ki so ga ruske oblasti zaradi obtožb vohunjenja prijele decembra 2018.