Ruski vojaški uradnik je s stavbe v Novofedorovki odstranil ukrajinsko zastavo. Foto: Reuters
Ruski vojaški uradnik je s stavbe v Novofedorovki odstranil ukrajinsko zastavo. Foto: Reuters
Krim
Z aprilom bodo na Krimu opustili ukrajinsko denarno valuto grivno in uvedli ruski rubelj. Foto: Reuters
Na Krimu še napeto

Ukrajinski poveljnik je sporočil, da je najmanj en njihov vojak ranjen. Rusi so ga povabili na pogovore. Nekaj ducat svojim vojakom je ukazal, naj streljajo v zrak, če bodo napadeni. Dodal je, da že več dni čaka na navodila iz Kijeva, a zaman, kar pa vojaško poveljstvo v prestolnici zavrača in trdi, da je vsaka enota na Krimu dobila jasna navodila, kaj storiti ob morebitnem napadu.

Predtem je okoli 200 proruskih protestnikov vdrlo tudi v ukrajinsko vojaško letalsko oporišče na zahodnem delu polotoka Krim. Neoborožena množica je vdrla v oporišče v kraju Novofedorovka in ob vpitju "Rusija! Rusija!" začela razbijati okna. Ukrajinski vojaki so se zabarikadirali v notranjost zgradb, s streh pa so proti vsiljivcem metali dimne bombe. Protestniki so ob navzočnosti ruskih vojakov sneli ukrajinsko zastavo in jo zamenjali z belo-modro zastavo ruske mornarice.

Predstavnik ukrajinskega ministrstva Vladislav Seleznjov je ob sklicevanju na vire iz oporišča dejal, da so se ukrajinski vojaki umaknili v glavno zgradbo. "Med napadalci je nekaj tamkajšnjih prebivalcev in veliko drugih. Ne poznamo njihovih obrazov," je Seleznjova citiral vir iz oporišča. Ukrajinski vojaki so nato zapeli himno in se iz oporišča umaknili, tako da je nad popolnim ruskim nadzorom.

Ukrajinska policija je med preiskavo v stanovanju nekdanjega ministra za energijo Edvarda Stavitskega našla 42 kilogramov zlata in 4,8 milijona dolarjev v gotovini, je sporočil notranji minister Arsen Avakov. Hišo so preiskali zaradi razkrivanja korupcijskega škandala v energetskem sektorju.


Menjava ukrajinskih zastav z ruskimi
Rusija je medtem razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom, potem ko so ji oboroženi neznanci predali nadzor nad strateškimi lokacijami, ki so jih zavzeli po februarski odstavitvi ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske zastave plapolajo na 146 vojaških zgradbah, ki so bile predtem ukrajinske. Ruska črnomorska flota je do zdaj zavzela 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih, pred kratkim pa je prevzela nadzor tudi nad edino ukrajinsko podmornico na Krimu.

"Nekdanja ukrajinska podmornica Zaporožje je bila pridružena podmorniški diviziji ruske črnomorske flote," je dejal predstavnik flote Vjačeslav Trukačjov.

V Ukrajino (prvih) sto mednarodnih opazovalcev
Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) bo v 24 urah znotraj Ukrajine, ne pa tudi na Krimu, razporedila sto svojih opazovalcev z željo, da bi "zmanjšali napetosti in pospešili mir, stabilnost in varnost v državi". Preverjali bodo tudi zaščito etničnih manjšin. Prva skupina bo ostala v Ukrajini pol leta, če se bo njihovo delo izkazalo za uspešno, pa bodo misijo povečali na 400 opazovalcev in podaljšali na novo polletno obdobje.

Rusija, ki je ena izmed 57 držav članic OVSE-ja, je misijo podprla, saj mednarodni opazovalci ne bodo vstopili na območje Krima, ki je po besedah ruskega zunanjega ministrstva "postalo del Rusije".

Steinmeier obsodil "poskus delitve Evrope"
V Kijevu se mudi tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki je obsodil rusko priključitev ukrajinskega polotoka Krim, v katerem vidi poskus delitve Evrope. Steinmeier je po srečanju z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom dejal, da sta bila referendum na Krimu in odločitev ruskega parlamenta o priključitvi tega polotoka Rusiji kršitev mednarodnega prava in poskus delitve Evrope.

Vodja nemške diplomacije in začasni ukrajinski premier sta govorila tudi o tehnični pomoči Nemčije ukrajinski vojski. "Govorili smo o vprašanju tehnično-vojaškega sodelovanja za izboljšanje opremljenosti in okrepitev ukrajinskih oboroženih sil," je izjavil Jacenjuk.

Na Krimu še napeto