Foto: EPA
Foto: EPA

Glasovanje je potekalo po pričakovanjih in senatorji so se z 52 glasovi proti 48 izrekli proti obsodbi Trumpa zaradi zlorabe položaja. Edini republikanec, ki je glasoval za obsodbo, je bil senator iz Utaha Mitt Romney.

Sledilo je še glasovanje o oviranju dela kongresa, kjer je obtožbo zavrnilo 53 senatorjev, 47 pa jo je podprlo.

Romney se je pridružil demokratom in glasoval proti Trumpu. Foto: EPA
Romney se je pridružil demokratom in glasoval proti Trumpu. Foto: EPA

To je v zgodovini ZDA tretja oprostilna sodba v treh dosedanjih ustavnih obtožbah. Prvič je senat potrdil oprostilno sodbo za predsednika Andrewa Johnsona leta 1868, drugič pa leta 1999 za predsednika Billa Clintona.

Za obsodbo je v 100-članskem senatu potrebnih 67 glasov oziroma dvotretjinska večina, vendar pa Trumpovi nasprotniki demokrati v senatu s 47 glasovi nimajo niti navadne večine, zato so bile možnosti za ustavno obtožbo že pred glasovanjem zelo majhne.

Schumer: Bojevali smo se za resnico in dejstva

Tako se je končal proces v senatu, ki je pokazal predvsem dvoje – globoko razdeljenost politike, ki zmore razmišljati le s strankarskim predznakom, in odprto pot Donaldu Trumpu do ponovne izvolitve. Če se seveda do novembra kaj korenitega ne spremeni, je za Radio Slovenija iz Washingtona poročal Andrej Stopar.

"Ves čas smo vedeli, da bo naporen boj. Nihče si ni delal iluzij, da bo predsednik obsojen. Ampak bojevali smo se za resnico in dejstva. In oblikovali smo nadstrankarsko ustavno obtožbo, ki je nihče ne bo mogel izbrisati iz zgodovine. Nikoli," je dejal vodja demokratske manjšine, senator Chuck Schumer.

Sorodna novica Trump zavrnil rokovanje z Nancy Pelosi, ta raztrgala kopijo njegovega govora

Ustavno obtožbo je sicer podprl le en republikanec, Romney, ki je povedal: "Kot senator sem prisegel Bogu, da bom nepristransko pravičen. Sem globoko veren. Vera je globoko v mojem srcu in prisega Bogu ima ogromne posledice. Že od začetka sem vedel, da bo naloga soditi predsedniku države in voditelju lastne stranke najtežja odločitev, s katero bom soočen. Nisem se motil."

Tako v stranki kot Trumpova administracija so izrazili razočaranje nad Romneyjevo potezo. "Vsakdo od naših ljudi, ki so sredi trdega boja, vsak od njih je v boljši kondiciji, kot so bili pred ustavno obtožbo. Ne bom prerokoval, kaj bo najpomembneje novembra, ampak lahko vam zagotovim, da so demokrati v tem pogledu izgubili. Začeli so s tem, prepričani, da gre za odlično idejo. A vsaj kratkoročno je bila to kolosalna politična napaka," je prepričan senator Mitch McConnel, vodja republikanske večine.

Pri Trumpovi kampanji so zapisali, da je ta "neumnost" le taktika demokratske kampanje, poroča BBC: "Demokrati se zavedajo, da ga ne morejo premagati, zato so se odločili za ustavno obtožbo. Ta grožnja z ustavno obtožbo je največja napačna presoja v zgodovini ameriške politike."

Dokazi o izsiljevanju Ukrajine

Ustavno obtožbo v dveh točkah – zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa – je demokratska večina v predstavniškem domu kongresa potrdila 18. decembra lani, predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je obtožnico poslala na sojenje v senat šele 15. januarja.

Senat oprostil Trumpa

Demokratski tožilci so v senatu dokazali, da je Trump res izsiljeval Ukrajino, naj mu pomaga na letošnjih volitvah z napovedjo preiskave vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Dokazali so tudi oviranje kongresne preiskave tega izsiljevanja, vendar pa Trumpovih odvetnikov to ni zmotilo in so preprosto razložili, da ta dejanja niso dovolj resna za odstavitev predsednika ZDA. Podali so celo argument, da lahko predsednik dela, kar se mu zdi, če meni, da je njegova ponovna izvolitev v nacionalnem interesu.

Republikanci v senatu so v petek zavrnili zaslišanje dodatnih prič, kar je bilo glede na prej omenjeni argument, ki so ga sprejeli, res nepotrebno. V ponedeljek so potekali sklepni nagovori tožilstva in obrambe, ki niso spreminjali mnenj.

Trump oproščen obeh obtožnic v okviru ustavne obtožbe