Zaslišanje kandidatke za finančno ministrico Janet Yellen je potekalo na daljavo. Foto: Reuters
Zaslišanje kandidatke za finančno ministrico Janet Yellen je potekalo na daljavo. Foto: Reuters

Na zaslišanjih pred odbori so še kandidat za obrambnega ministra ZDA Lloyd Austin, kandidat za ministra za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas in kandidatka za nacionalno direktorico obveščevalnih dejavnosti Avril Haines.

Kandidate mora po zaslišanju v senatnih odborih potrditi še celotna sestava senata, s čimer naj ne bi bilo težav, saj bodo tesno večino kmalu prevzeli demokrati. Nadzorovali bodo tudi odbore, ko se bo tam glasovalo o potrditvah nominacij.

Vodja republikanske senatne večine Mitch McConnell je demokratom sicer sporočil, da jim razmerje 50 – 50 (večino demokratom zagotavlja glas podpredsednice Kamale Harris) v senatu "ne daje mandata za ideološke spremembe".

McConnell je ob tem za nasilje v Kapitolu prvič neposredno obtožil odhajajočega predsednika Donalda Trumpa. "Množico so hranili z lažmi. Spodbudili so jih predsednik in drugi močni ljudje," je dejal McConnell v svojem govoru.

Prenos inavguracije na TV SLO 2 in MMC-ju

Inavguracijo boste lahko v sredo v živo spremljali tudi na 2. programu TV Slovenija z začetkom ob 17.15, dogajanje v Washingtonu bo komentiral Edvard Žitnik.

Dogajanje bomo iz minute v minuto spremljali tudi na MMC-ju, vabljeni v našo družbo.

Dan pred inavguracijo novega predsednika Bidna pristojni odbori različnih ministrstev zaslišujejo njegove ministrske kandidate. Janet Yellen je v senatnem odboru za bančništvo poudarila, da mora biti naslednji stimulacijski sveženj proti pandemiji covida-19 velik. S tem je izrazila podporo Bidnovemu načrtu, ki je vreden 1900 milijard dolarjev in med drugim predvideva neposredno pomoč Američanom v znesku 1400 dolarjev, povečanje podpore brezposelnim in podjetjem ter drugo porabo.

"Potrebujemo velike naložbe, na primer v infrastrukturo, obrestne mere so trenutno nizke," je med drugim povedala nekdanja predsednica centralne banke Federal Reserve. Velikih dvigov davkov ne načrtuje, saj se strinja, da je znižanje davka za podjetja leta 2017 spodbudilo tekmovalnost. Obenem poudarja, da morajo "podjetja in bogataši plačati pošten delež".

Antony Blinken trdi, da morajo ZDA imeti vodilno vlogo v svetu. Foto: Reuters
Antony Blinken trdi, da morajo ZDA imeti vodilno vlogo v svetu. Foto: Reuters

Antony Blinken je v odboru za zunanje zadeve zagotovil, da si bo prizadeval oživiti načeto ameriško diplomacijo ter zgradil zavezništva za spoprijemanje z izzivi Rusije, Kitajske in Irana.

Kitajsko je označil za največji izziv ZDA in izrazil strinjanje s Trumpovim trdim pristopom. Glede Irana je ocenil, da so le še tri do štiri meseci oddaljeni od izgradnje jedrskega orožja.

Vodilna vloga ZDA v svetu je ključna za celoten svet, meni Blinken. "Ko nismo angažirani, ko ne vodimo, se zgodi ena od dveh stvari: ali katera druga država skuša zasesti naše mesto, a ne na način, ki koristi našim interesom. Ali pa nihče ne poskusi tega in zavlada kaos," naj bi glede na osnutek govora v senatu povedal kandidat za novega vodjo diplomacije.

Zagotovil naj bi tudi, da bo kongres njegov polnopravni partner pri zunanji politiki, kar je letelo na sedanjega državnega sekretarja Mika Pompea, ki je pri sprejemanju odločitev o politiki kongres večinoma ignoriral.

Iran uvaja sankcije proti Trumpu

Iran je danes uvedel sankcije proti odhajajočemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in več njegovim ministrom ter sodelavcem, ki so sodelovali v njegovi kampanji "maksimalnega pritiska" na islamsko republiko.

Sankcije, ki jih je Teheran uvedel proti Trumpu nekaj ur pred iztekom njegovega mandata, vključujejo prepoved potovanja in zamrznitev finančnih sredstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Trumpa so na seznamu še državni sekretar Mike Pompeo, finančni minister Steven Mnuchin, nekdanji obrambni minister Mark Esper, dozdajšnja direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel, Trumpov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, posebni odposlanec za Iran Elliot Ambrams in njegov predhodnik Brian Hook.

Mayorkas bi v primeru potrditve postal prvi latinskoameriški minister za domovinsko varnost. Foto: Reuters
Mayorkas bi v primeru potrditve postal prvi latinskoameriški minister za domovinsko varnost. Foto: Reuters

Mayorkas: Med največjimi izzivi domači ekstremizem

Kandidat za ministra za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas je v uvodni izjavi omenil vdor Trumpovih privržencev v ameriški kongres 6. januarja, ko je umrlo pet ljudi. "Kot minister bom storil vse, da se tragična izguba življenj, napad na policijo, onečaščenje poslopja, ki je eno od treh stebrov naše demokracije, in groza, ki ste jo občutili vi in vaši kolegi, nikoli več ne bo ponovila," je dejal.

"Grožnja domačega ekstremizma je eden največjih izzivov ministrstva," je poudaril 61-letnik. Zagotovil je še, da bo okrepil osebje obveščevalnih služb, s čimer bodo dobili informacije o ekstremističnih grožnjah na "nepolitičen in nestrankarski način".

FBI iz varovanja inavguracije izločil 12 vojakov

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pred inavguracijo Josepha Bidna opravil varnostni pregled 25.000 pripadnikov nacionalne garde. Izločili so najmanj 12 pripadnikov. Večina izmed njih je bila povezana s skrajnodesničarskimi milicami v ZDA, eden izmed njih naj bi imel povezave s t. i. Islamsko državo.

Mayorkas bo najverjetneje postal prvi minister za domovinsko varnost latinskoameriškega izvora in tudi prvi priseljenec na čelu ministrstva, ki je ključno pri izvajanju politike priseljevanja. Biden namerava predlagati reformo imigracijskega sistema in olajšati razmere za prosilce za azil. Njegova administracija je sicer ob novici o karavani več tisoč prebežnikov v Srednji Ameriki sporočila, da zaradi pandemije covida-19 mej zagotovo ne bodo odprli.

Republikanski senator Josh Hayes je medtem napovedal, da bo blokiral t. i. hitro obravnavo Mayorkasa senatnega odbora za varnost. Kot razlog je navedel zaskrbljenost nad Bidnovo politiki priseljevanja.

Avril Haines in dosedanji direktor obveščevalcev Dan Coats. Foto: Reuters
Avril Haines in dosedanji direktor obveščevalcev Dan Coats. Foto: Reuters

Haines: Prioriteta graditev zaupanja med obveščevalci in vlado

Avril Haines je v odboru za obveščevalne dejavnosti povedala, da je po zadnjih štirih letih prva prioriteta obnova zaupanja med vlado in obveščevalno skupnostjo. Zagotovila je, da bo Bidnu vedno povedala to, kar misli, čeprav mu ne bo vedno všeč. Senatorjem jo je predstavil nekdanji direktor obveščevalcev v Trumpovi vladi Dan Coats.

Vodilni demokrat v odboru Mark Warner iz Virginije pa je poudaril, da mora priti do korenitih sprememb, saj so vsi, ki so si v obveščevalni skupnosti zadnja štiri leta privoščili govoriti resnico, trpeli osebne napade, premestitve, odpuščanja ali maščevanja. Hainesovo je pozval, da mora pozabiti na politiko pri zadevah nacionalne varnosti.

Za potrditev Austina morajo spremeniti zakonodajo

Upokojeni general Lloyd Austin bi v primeru potrditve postal prvi temnopolti ameriški obrambni minister. Vendar je glede njegove potrditve pričakovati še največ težav, navaja Reuters. Za njegovo potrditev mora namreč predstavniški dom odpraviti zakon, po katerem mora miniti najmanj sedem let, odkar je minister prenehal delati v vojski. General Austin se je upokojil leta 2016. Glasovanje v predstavniškem domu je predvideno za četrtek.

Prva transspolna oseba na visokem vladnem mestu

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je na mesto pomočnice ministra za zdravje imenoval ministrico za zdravje ameriške zvezne države Pensilvanija Rachel Levine, ki bo v primeru potrditve v zveznem senatu prva transspolna oseba na tako visokem položaju v ameriški vladi.

"Novoizvoljeni predsednik Biden je v času kampanje zagotovil, da bo njegova vlada predstavljala Ameriko. Danes je potrdil, da so transspolne osebe pomemben del države," je v odzivu sporočila izvršna direktorica nacionalnega centra za transspolno enakopravnost Mara Kiesling.

Nadaljevanje zaslišanj v četrtek

V četrtek je na vrsti za zaslišanje kandidat za ministra za promet Pete Buttigieg, prihodnjo sredo pa kandidat za ministra za veteranske zadeve Dennis McDonough. Drugih zaslišanj za zdaj še ni na senatnem urniku, celoten proces pa se je zavlekel, ker dosedanji predsednik ZDA Donald Trump ne priznava poraza na volitvah in je skoraj dva meseca oviral prenos oblasti in priprave nanjo.

National Public Radio (NPR) ob tem poroča, da je Biden precej pozen s potrjevanjem članov svoje administracije. Trump je imel na dan inavguracije potrjena dva ministra, Barack Obama pa šest.