Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Žal se potrjujejo pesimistične napovedi, da utrjene teroristične skupine, zlasti skupina Islamska država, ne bodo zamudile priložnosti, da izkoristijo kaos v Afganistanu," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da Rusija "najostreje obsoja" samomorilska bombna napada na množice, ki poskušajo pobegniti iz Afganistana, ki ga nadzorujejo talibani.

Sorodna novica Bašir Mohamed Rezai: "Upanja za življenje v Afganistanu ni več"

"Kitajska je šokirana in odločno obsoja napad," pa je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lijian in dodal, da ministrstvo ni prejelo poročil o morebitnih žrtvah med kitajskimi državljani. Eksplozije po njegovem mnenju kažejo, da so varnostne razmere v Afganistanu še vedno "zapletene in zaostrene". Dejal je tudi, da Kitajska upa, da bodo v Afganistanu sprejeti učinkoviti ukrepi za zagotovitev nemotenega prehoda oblasti.

Peking poudarja, da je pripravljen poglabljati prijateljske odnose in sodelovanje z Afganistanom, potem ko so talibani prevzeli oblast v bliskoviti ofenzivi sredi kaotičnega umika ameriških vojakov.

Za četrtkove napade na letališču v Kabulu je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država – Korasan. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 170 ljudi, med njimi 13 ameriških vojakov, najmanj 155 pa ranjenih.

Pogovor z ameriškim majorjem, ki je v Afganistanu preživel dve leti
Kdo je Islamska država ‒ Korasan?

Odgovornost za napad v Kabulu je že v četrtek prevzela skrajna skupina Islamska država oz. njena srednjeazijska veja Islamska država Korasan (angl. Khorasan).

Islamska država Korasan, znana tudi kot IS-K ali ISIS-K, je skrajna skupina, poimenovana po zgodovinski pokrajini Korasan na območju današnjih delov Afganistana, Irana in drugih držav srednje Azije.

IS-K in talibani so na območju Afganistana že dalj časa v spopadih. IS-K obravnava talibane kot verske odpadnike, ker so sklenili dogovor s sovražnimi ZDA, poroča Deutsche Welle. Prav tako se ne strinjajo z njihovo "premalo strogo" interpretacijo šeriatskega prava.

Ideološko Islamska država pripada doktrini salafizma, medtem ko ideologija talibanov temelji na fundamentalističnem gibanju Deobandi.

IS-K si prizadeva ustvariti kalifat na območju zgodovinskega Korasana, medtem ko so talibani (za zdaj) zadovoljni z vladanjem na ozemlju Afganistana.

Vojaški viri so za različne tiskovne agencije sporočili, da so talibani pred četrtkovo eksplozijo na nadzornih točkah v bližini letališča ubili več samomorilskih napadalcev IS-K, še poroča Deutsche Welle.

Pentagon: Samomorilski napadalec je bil samo eden

Ameriški general Hank Taylor je potrdil, da je morilski četrtkov napad izvedel le en samomorilski napadalec, in tako ovrgel ocene, da sta bila napadalca morda celo dva in tudi dve eksploziji.

Talibani so medtem sporočili, da bodo zavzeli letališče v Kabulu, in sicer takoj, ko ga bo zapustila ameriška vojska. "To je le vprašanje časa," so dejali. Zavzeli naj bi večji del letališča, razen dela, ki je pod nadzorom ameriške vojske. To je potrdil tudi tiskovni predstavnik ameriškega Pentagona John Kirby.

ZN: Napadalci naj bodo kaznovani

Letališče Hamida Karzaja v Kabulu, od koder poteka evakuacija ljudi. V četrtek sta v bližini letališča odjeknili dve eksploziji, v katerih je bilo ubitih najmanj 90 ljudi. Foto: EPA
Letališče Hamida Karzaja v Kabulu, od koder poteka evakuacija ljudi. V četrtek sta v bližini letališča odjeknili dve eksploziji, v katerih je bilo ubitih najmanj 90 ljudi. Foto: EPA

Varnostni svet Združenih narodov je napad obsodil in pozval, naj se napadalce pripelje pred roko pravice. "Članice varnostnega sveta izpostavljajo potrebo, da se terja odgovornost storilcev, organizatorjev, financerjev in sponzorjev teh obsojanja vrednih dejanj terorizma in da se jih pripelje pred roko pravice," je v skupni izjavi zapisalo 15 članic VS-ja ZN-a.

Ob tem so poudarili pomen boja proti terorizmu v Afganistanu. "Zagotoviti je treba, da ozemlje Afganistana ne bo uporabljeno za grožnjo ali napad na katero koli državo in da nobena afganistanska skupina ali posameznik ne bo podpiral teroristov, ki bi delovali na ozemlju katere koli države," so zapisali.

Članice so tudi pozvale k spoštovanju civilistov in k pospešitvi njihove varne evakuacije. Izpostavile so tudi pomen misije ZN-a za pomoč Afganistanu (UNAMA).

UNHCR se ne namerava umakniti iz Afganistana

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) se ne namerava umakniti iz Afganistana, je sporočil predstavnik nemške izpostave te organizacije Chris Melzer. "Gasilci tudi ne bežijo, ko gori. Nasprotno. Z več sto sodelavci ostajamo v Afganistanu," je zatrdil.

Izrazil je tudi optimizem, da bodo s talibani, ki so prevzeli oblast v Afganistanu, lahko dosegli dogovor o nadaljevanju dela. Spomnil je, da so v Afganistanu delovali tudi v 90. letih, ko so vladali talibani. "Gre za to, da smo humanitarna organizacija in želimo pomagati ljudem," je dejal Melzer, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pomanjkanje medicinske opreme in zdravil

Svetovna zdravstvena organizacija medtem opozarja, da je začelo v Afganistanu primanjkovati medicinske opreme in zdravil. "Zalog je le še za nekaj dni, pošiljanje novih zalog pa je zaradi varnostne situacije ustavljeno," je opozoril koordinator WHO-ja za regijo Rick Brennan.

V Kabulu pospešili evakuacijo

WHO poskuša s pomočjo Pakistana medicinsko opremo in zaloge dostaviti na letališče v Mazar-i-Šarifu. A prva letala naj bi tja poletela šele na začetku prihodnjega tedna.

Največja težava so stroški zavarovanja. Cene zavarovanja tovrstnega poleta v Afganistan so dosegle neverjetne višine, je opozoril Brennan.

Ženske in otroci se klinikam izogibajo

Medtem pa se v Afganistanu že spopadajo z velikim pomanjkanjem. Primanjkuje sanitetnega materiala za oskrbo poškodovanih in tudi zdravil za kronične bolnike.

Brennan je sicer kot pozitivno izpostavil, da še vedno deluje 97 odstotkov od skupno 2200 zdravstvenih ustanov v Afganistanu, ki jih WHO oskrbuje in podpira. A klinikam se iz varnostnih razlogov ženske in otroci raje izogibajo. Prav tako v njih ne delajo več ženske. Vendar pa se strah žensk pred talibani počasi umirja, je povedal Brennan.

Biden je imel zelo čustven nagovor, v katerem je omenil tudi svojega umrlega sina vojaka. Foto: Reuters
Biden je imel zelo čustven nagovor, v katerem je omenil tudi svojega umrlega sina vojaka. Foto: Reuters

Pentagon je v četrtek sporočil, da sta se pri mednarodnem letališču v Kabulu zgodila dva samomorilska napada, nato so pripadniki Islamske države začeli streljati na civiliste in vojake.

Število smrtnih žrtev je po navedbah Reutersa naraslo na najmanj 85. Ameriška vojska je danes sporočila, da je število žrtev med njenimi pripadniki naraslo na 13. V napadu je bilo ubitih tudi 72 Afganistancev, med njimi najmanj 28 talibanov.

Biden: Ne bomo pozabili, izsledili vas bomo

V čustvenem nagovoru se je Biden na "težek dan" najprej poklonil žrtvam napada. Napadalcem je poslal jasno sporočilo: "Ne bomo pozabili, izsledili vas bomo in prisilili vas bomo, da boste plačali (op. za svoja dejanja)." Ob tem je dejal, da je zahteval načrte za napad na Islamsko državo (IS), ki je prevzela odgovornost za napad v Kabulu.

Dim nad letališčem v Kabulu po eksploziji. Foto: AP
Dim nad letališčem v Kabulu po eksploziji. Foto: AP

Po njegovih besedah imajo informacije, na podlagi katerih verjamejo, da vedo, kdo so napadalci, vendar pa niso popolnoma prepričani. Glede morebitnega sodelovanja Islamske države in talibanov pri izvedbi napada je dejal, da za zdaj ni dokazov zanj.

Ob tem je Biden poveljnikom ukazal, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe za zaščito sil v Kabulu. V odgovoru na novinarsko vprašanje je pozneje pojasnil, da bo, če bodo poveljniki potrebovali več vojaških okrepitev za evakuacijo, to podprl.

Kot je dejal, je bil teroristični napad takšne narave, kot so se predtem pogovarjali in jih je skrbelo, da bi se lahko zgodil. Po njegovih besedah je IS načrtoval kompleksen niz napadov na Američane v Afganistanu.

Napovedal je nadaljevanje evakuacije Američanov in afganistanskih zaveznikov iz države. "Iz države bomo spravili vse Američane, ki želijo iz nje."

Sorodna novica Več kot 60 mrtvih v eksplozijah v Kabulu, med njimi tudi najmanj 12 ameriških vojakov

Ob tem je ocenil, da pomoč talibanov pri zagotavljanju varnosti pri evakuaciji ni bila napaka. Kot je dejal, je v interesu talibanov, da Američani zapustijo državo, kot je načrtovano, do 31. avgusta. Napovedal je tudi, da bodo ZDA skušale tudi po tem datumu pomagati iz države Afganistancem, ki so pomagali ZDA.

"Talibani izpustili več tisoč pripadnikov IS-ja"

Na napad se je medtem za Reuters odzval tudi diplomat zavezništva Nato. "Voditelji talibanov bi morali preiskati mrežo IS-ja v Kabulu. Več tisoč pripadnikov so v zadnjih tednih izpustili iz zapora, varnost je njihova odgovornost," je dejal in dodal, da bodo talibani okrepili varnost na letališču.

Erdogan: Turčija preučuje ponudbo talibanov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je potrdil, da je Turčija opravila prve pogovore s talibani, in dodal, da Ankara preučuje ponudbo talibanov za upravljanje letališča v Kabulu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovori s talibani so potekali na vojaškem delu letališča v Kabulu, kjer je začasno turško veleposlaništvo, trajali pa so tri ure in pol.

Erdogan je pojasnil, da želijo talibani nadzorovati varnost na letališču, medtem ko Ankari ponujajo možnost upravljanja letališča. Vendar sta četrtkova napada ob letališču v Kabulu pokazala, kako pomembno je poznati podrobnosti o tem, kako bo letališče zavarovano, je opozoril.

Turčija je nameravala pomagati pri varovanju in vodenju letališča v Kabulu, vendar je v sredo začela umikati svoje vojake iz Afganistana, kar je očiten znak, da je Ankara opustila ta cilj, poroča AFP.

Pentagon svari pred novimi napadi
Nekatere države končale evakuacijo
Evakuiranih več kot 100.000 ljudi

ZDA in zavezniki so od 14. avgusta, dan preden so talibani prevzeli nadzor nad Kabulom, iz Afganistana evakuirali več kot 100.100 ljudi, je v četrtek sporočila Bela hiša. Pregled evakuacij po državah (vir: Reuters):
ZDA: V četrtek evakuiranih 4500 ameriških državljanov, še 1500 jih ostaja v Afganistanu. Evakuacija bo potekala do 31. avgusta.
Združeno kraljestvo: 13.146 evakuiranih. Država je medtem zaprla sprejemne centre v Kabulu in se pripravlja za evakuacijo zadnjih tisoč ljudi, ki so že na prostorih letališča. Evakuacije bodo končali v petek.
Nemčija: Evakuiranih 5193 ljudi, v Kabulu ostaja 200 nemških državljanov. Nemčija je sicer pripravila seznam 10.000 ljudi, ki jih je treba evakuirati. Evakuacija še traja.
Francija: V državo prispelo 2000 evakuiranih Afganistancev in 100 Francozov. Evakuacije se končajo v petek.
Katar: Pomoč pri evakuaciji več kot 40.000 ljudi v Doho. Evakuacije se nadaljujejo.
Belgija: Evakuiranih 1400 ljudi, konec evakuacij v sredo, po grožnjah z napadom.
Kanada: Evakuiranih 3700 kanadskih in afganistanskih državljanov. Konec evakuacij v četrtek.
Turčija: Evakuiranih 1400 ljudi, med njimi 1000 turških državljanov. Umik vojske poteka.
Poljska: Evakuiranih 900 ljudi, med njimi 300 žensk in 300 otrok. Konec evakuacij v četrtek.
Indija: Evakuiranih 565 ljudi, večina indijskih državljanov ter več deset afganistanskih sikhov in hindujcev. Evakuacija poteka.
Združeni arabski emirati: Pomoč pri evakuaciji 36.500 ljudi, v državi bo ostalo 8500 ljudi.
Madžarska: Evakuiranih 540 ljudi.
Danska: Evakuiranih okoli tisoč ljudi, konec evakuacij v sredo.
Avstrija: Avstrija ne izvaja svojih evakuacijskih poletov, njihovi državljani se vračajo z nemškimi poleti. Vrnilo se je 89 avstrijskih državljanov, med 20 in 30 jih je še v Afganistanu.
Švica: S pomočjo ZDA in Nemčije evakuiranih 292 državljanov, 15 jih ostaja v državi.
Nizozemska: Evakuiranih 2500 ljudi, 1600 prispelo na Nizozemsko. Konec evakuacij v četrtek.
Avstralija: Evakuiranih 4100 avstralskih in afganistanskih državljanov. Evakuacije še potekajo.
Nova Zelandija: Evakuirali najmanj 276 ljudi.