Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden. Foto: Reuters

Ukinil je tudi ukaz o gradnji tako imenovanega vrta ameriških junakov in o zaščiti spomenikov konfederacije.

Bela hiša je Bidnove odločitve objavila v petek zvečer brez veliko pompa, saj je samo sporočila, da je Biden s pooblastili, ki so mu bila dodeljena, odpravil več Trumpovih izvršnih ukazov. Med njimi jih je več iz obdobja po lanskih predsedniških volitvah.

Med prvimi je odpravil Trumpov ukaz o odpravi zaščite družbenih medijev pred tožbami. Trump je ta ukaz podpisal, potem ko sta Twitter in Facebook začela nekatere njegove trditve označevati kot lažne.

Odpravil je tudi Trumpov ukaz o pregonu ljudi, ki so vandalizirali spomenike vojakom in predstavnikom nekdanje sužnjelastniške konfederacije, zvezi držav, ki so se uprle ZDA in sprožile državljansko vojno v 19. stoletju. Trump je ukrepal, potem ko so spomenike konfederaciji začeli napadati protestniki proti rasizmu in policijskemu nasilju po umoru temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je v Minneapolisu ubil beli policist.

Biden je odpravil tudi ukaz o izgradnji tako imenovanega vrta ameriških junakov z 244 kipi zgodovinskih osebnosti, med njimi tudi spornimi.

Predsednik je odpravil še Trumpov ukaz o omejitvi pomoči tujim državam in skupinam, ukrep proti preganjanju bogatih kriminalcev in izključitvi priseljencev, ki si niso mogli sami plačati zdravstvenega zavarovanja.

Ta ukaz je bil za Trumpove kritike še posebej okruten glede na to, da je zdravstveno zavarovanje v ZDA zelo drago in da si ga lahko privoščijo le bogati ali tisti, ki jim stroške pokriva delodajalec.