Biden je Američane nagovoril leto dni po napadu na kongres. Foto: Reuters
Biden je Američane nagovoril leto dni po napadu na kongres. Foto: Reuters

"Popolnoma nam mora biti jasno, kaj je resnica in kaj so laži. Resnica je, da je nekdanji predsednik ZDA širil laži o volitvah 2020, lagal pa je zato, ker mu je pomembnejša oblast kot načela," je dejal Biden v govoru pod kupolo ameriškega kongresa, v katerega so 6. januarja lani vdrli privrženci Trumpa.

"Ne more se sprijazniti s tem, da je izgubil," je glede Trumpa povedal Biden, ki sicer svojega predhodnika v govoru ni niti enkrat omenil z imenom. Po besedah Bidna so se nekdanji predsednik in njegovi podporniki odločili zatreti glas volivcev in spremeniti izid volitev. Znova je zatrdil, da ni niti enega dokaza o tem, da je bil volilni izid prirejen.

"Prvič v naši zgodovini predsednik ni le izgubil volitev, ampak je skušal preprečiti miren prenos oblasti, ko je nasilna drhal vdrla v kongres. Vendar jim ni uspelo," je dejal.

Ameriški predsednik je dejal, da se morajo Američani v tem trenutku vprašati, kakšna država želijo biti. "Ali bomo država, ki sprejme politično nasilje kot normalno? Država, v kateri lahko strankarski volilni uradniki spreminjajo voljo ljudi? Država, kjer se ne živi pod lučjo resnice, ampak v sencah laži? Tega si ne smemo dovoliti. Pot naprej je priznati resnico in z njo živeti," je med drugim dejal v govoru.

"Vi in jaz, ves svet je videl s svojimi očmi," je zatrdil Biden, medtem ko številni republikanski kongresniki še vedno ne priznavajo niti njegove zmage na volitvah.

Kot je še dejal Biden, med vdorom v poslopje kongresa Trump nekaj ur ni naredil ničesar in je dogajanje le spremljal po televiziji. Ob tem je poudaril, da je treba zagotoviti, da se tak napad ne bo več nikoli ponovil, čeprav laži, ki so pred letom dni sprožile jezo in norost, še niso ponehale.

Trump se je hitro odzval na Bidnov govor in v pisni izjavi zapisal, da je predsednik v svojih opazkah zlorabil njegovo ime, da bi še poglobil razlike med Američani. "Vse to je samo politična igra za preusmerjanje pozornosti," je dejal Trump.

ZDA leto dni po napadu na kongres

Vdor še vedno predmet političnega obračunavanja

Leto dni od vdora v poslopje ameriškega kongresa, s katerim je množica privržencev nekdanjega predsednika Donalda Trumpa želela preprečiti potrjevanje elektorskih glasov, takratno dogajanje še ni dobilo enotne ocene.

Neposredno po tem, ko je množica, ki je vdrla v poslopje na Kapitolskem griču in nekaterim politikom, tudi podpredsedniku Miku Penceu, grozila s smrtjo, je še kazalo, da je enotna obsodba dogajanja mogoča.

Ostre besede iz obeh strank so letele tudi na Trumpa, ki je pred tem za Belo hišo nagovoril množico in jo napotil h kongresu. A nato so se ZDA dobesedno potopile v močvirje političnega preračunavanja, je za Radio Slovenija poročal Andrej Stopar.

Za republikance, ki si želijo podpore Trumpovih volivcev, je nekaj, za kar vse bolj kaže, da je bil poskus državnega prevrata, postalo dogodek, ki ga je treba odriniti v preteklost in zreti naprej, celo proti morebitni ponovni Trumpovi kandidaturi leta 2024.

Trumpovi podporniki so pred letom dni nasilno vdrli v kongres v protest proti izvolitvi Joeja Bidna za predsednika. Foto: Reuters
Trumpovi podporniki so pred letom dni nasilno vdrli v kongres v protest proti izvolitvi Joeja Bidna za predsednika. Foto: Reuters

"Upajmo, da ne bomo nikoli več izvolili predsednika, ki bo spodbudil vstajo proti kongresu Združenih držav. Zgodilo se je prav to. In kdo bi lahko pričakoval, da se bo na deset tisoče ljudi na predsednikovo pobudo zgrnilo proti kongresu," je dejala demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki pa dodaja, da se Američani danes nevarnosti bolje zavedajo.

Zaradi vdora v kongres je bilo obtoženih več kot 725 ljudi, 165 je bilo že obsojenih, najmanj 70 tudi na zaporne kazni. Zdaj poteka preiskava posebnega kongresnega odbora, a nekatere priče ne želijo sodelovati z njim, Donald Trump pa želi odboru preprečiti dostop do dokumentacije.

"6. januarja se je zgodil napad na sedež naše demokracije, ki nima primerjave v zgodovini. Razumemo, da je preiskava v javnem interesu in da se ljudje sprašujejo, kako dolgo lahko traja in kaj točno počnemo. Naš odgovor je ves čas enak: trajala bo toliko časa, kolikor bo treba, da se v skladu z dejstvi in zakonom zadosti pravici," je dejal pravosodni minister Merrick Garland.

Pravosodno ministrstvo je namreč pristojno za sprožanje morebitnih kazenskih tožb proti posameznikom, ki jih kongresni odbor spozna za odgovorne, minister Garland pa je po mnenju nekaterih kritikov premehak in neodločen.

Mineva leto dni od vdora v kongres
Obletnica nasilnega vdora v stavbo kongresa