Mueller je med zaslišanjem odgovarjal na vprašanja kongresnikov. Foto: Reuters
Mueller je med zaslišanjem odgovarjal na vprašanja kongresnikov. Foto: Reuters

Na zaslišanju pred pravosodnim odborom predstavniškega doma je Mueller dejal, je bil predsednik Trump vpleten v številna dejanja, s katerimi bi lahko vplival na preiskavo.

"Ugotovitve kažejo, da predsednik ni bil opran krivde za dejanja, ki naj bi jih domnevno storil," je dejal Mueller in dodal, da v skladu z navodili pravosodnega ministrstva ni mogoče obtožiti predsednika, ki je na položaju.

Na vprašanje, ali bi lahko predsedniku sodili zaradi oviranja pravosodja, potem ko bo zapustil položaj, pa je Mueller odgovoril pritrdilno.

V svojem poročilu Mueller ni odkril dokazov o sodelovanju kampanje predsednika Donalda Trumpa z Rusijo, a vseeno predsednika ni mogel razglasiti za nedolžnega glede oviranja pravosodja, pri čemer je namignil, da naj se s tem ukvarja kongres.

Trump je preiskavo posebnega tožilca, ki je trajala dve leti, označil za lov na čarovnice.

Zaslišanje po strankarski liniji

V drugem delu zaslišanja je Mueller odgovarjal pred odborom za obveščevalne zadeve ameriškega kongresa in predvsem osvetlil problem z vidika nacionalne varnosti, vendar tudi to zaslišanje ni prineslo nič novega.

Uvodoma je dejal, da naj upoštevajo njegovo uvodno izjavo, ki jo je podal na jutranjem zaslišanju odbora za pravosodje, ki se je bolj osredotočil na poskuse Trumpa, da diskreditira in zatre Muellerjevo preiskavo.

Zaslišanje v odboru za obveščevalne zadeve je bilo podobno strankarsko razdeljeno kot v odboru za pravosodje. Predsednik odbora Adam Schiff se je v izjavi in vprašanjih osredotočil na poudarjanje dejstva, da so se Rusi vpletali v volitve leta 2016 na Trumpovi strani, ki ga to milo rečeno ni motilo in je Ruse celo sam pozival, naj vdrejo v računalnike demokratov in škodijo kampanji demokratke Hillary Clinton.

Vodilni republikanec v odboru Devin Nunes pa je skupaj s kolegi kritiziral preiskavo in celo dejal, da so se Rusi vpletali v volitve na strani in ob sodelovanju z demokrati ter kampanjo Hillary Clinton. Mueller se do tega ni opredeljeval, prav tako je zavračal vsa vprašanja glede izvora preiskave.

Republikanci trdijo, da so preiskavo sprožili zaradi demokratov v vrstah FBI, ki je s preiskavo začel, ker se je eden od Trumpovih sodelavcev pred volitvami hvalil, da so v navezi z Rusi, ki so jim priskrbeli nakradeno z računalnikov demokratov.

Demokrati tvegajo z impeachmentom

Mueller je konec maja dejal, da bo ob morebitnem pozivu na pričanje v kongresu povedal isto in ne bo omenil ničesar, česar ni v njegovem poročilu.

Tisti, ki si želijo postopka odstavitve predsednika ZDA, t. i. impeachmenta, upajo, da bo javno zaslišanje Muellerja prepričalo zadostno število demokratskih kongresnikov, da sprožijo postopek. A vodstvo stranke opozarja, da bi bil to politični samomor, saj bo predstavniški dom Trumpa obtožil, republikanska večina v senatu pa oprala krivde.

Mueller bi moral pričati že prejšnji teden, a so zaslišanje preložili na ta teden.

Mueller v kongresu Trumpa ni opral krivde