Mesto New York ima več kot tri milijone prebivalcev, ki so bili rojeni zunaj ZDA. Večina jih ima ameriško državljanstvo. Foto: EPA
Mesto New York ima več kot tri milijone prebivalcev, ki so bili rojeni zunaj ZDA. Večina jih ima ameriško državljanstvo. Foto: EPA

Župana in druge mestne uradnike bi lahko volili vsi, ki imajo dovoljenje za delo in bivanje, a nimajo državljanstva, kar pa ne velja za državne in zvezne volitve.

Prav tako bodo volilno pravico dobili tisti, ki so jih v ZDA kot mladoletnike pripeljali starši ali drugi skrbniki. Tem t. i. sanjačem je v času predsednika Donalda Trumpa grozil izgon iz ZDA, v času predsedovanja demokrata Joeja Bidna pa se je politika na tem področju spremenila.

V primeru potrditve zakona bi lahko mesto New York dobilo okoli 800.000 novih volivcev.

Sorodna novica Trumpova prepoved vizumov določenim tujim delavcem do konca leta

Podoben sistem volitev za nedržavljane v ZDA že zdaj velja za več kot deset raznih manjših lokalnih skupnosti, bo pa New York postal največja tovrstna lokalna skupnost, saj ima okrog devet milijonov prebivalcev.

Republikanci že napovedali tožbo

Župan de Blasio, ki se mu konec leta izteče mandat, nasprotuje predlogu, saj ni prepričan, da je v skladu z vsemi zakoni. Zvezna zakonodaja državam in lokalnim skupnostim dovoljuje, da same odločajo o tem, kdo lahko voli na njihovem območju, vendar pa ni jasno, ali to velja tudi za tiste, ki niso državljani ZDA.

Republikanci so že napovedali tožbe proti zakonu, de Blasio pa je dejal, da ima državljanstvo ZDA veliko vrednost, saj si ljudje zanj zelo prizadevajo.

Če bo zakon v četrtek sprejet, bodo lahko nedržavljani v New Yorku na lokalnih volitvah prvič volili leta 2023.