Youngkin bo nasledil demokratskega guvernerja Ralpha Northama. V Virginiji guvernerji ne morejo ostati na položaju dva zaporedna mandata. Foto: Reuters
Youngkin bo nasledil demokratskega guvernerja Ralpha Northama. V Virginiji guvernerji ne morejo ostati na položaju dva zaporedna mandata. Foto: Reuters

Youngkin je premagal demokrata Terryja McAuliffa, ki je bil guverner Virginije med letoma 2014 in 2018.

54-letni Youngkin, ki do zdaj še ni bil na političnem položaju, se je predstavljal kot politični novinec. Nagovarjal je volivce in volivke z vprašanjem, kako obravnavati rasizem v šolah, in vprašanjem obvezne uporabe mask v šolah. Poudarjal je tudi boj proti kriminalu in krepitev gospodarstva.

Med drugim je obljubljal prepoved poučevanja t. i. kritične rasne teorije, ki proučuje, kako rasizem vpliva na ameriške zakone in politike. Youngkin je sicer zanemarjal to, da se ta pogled v šolah v Virginiji ne poučuje.

McAuliffe se je medtem osredinjal na pravico do umetne prekinitve nosečnosti in reforme volilnega sistema.

Presenečenja na guvernerskih volitvah v ZDA

Youngkina je podprl nekdanji republikanski predsednik Donald Trump, kar so demokrati hoteli izkoristiti, zato so poudarjali povezavo Youngkina in Trumpa. A republikanski kandidat se je od Trumpa javno raje distanciral in se osredotočil na volivce, s čimer je po poročanju Reutersa osvojil tudi glasove zmernih volivcev, ki so na predsedniških volitvah volili Joeja Bidna.

Na drugi strani pa si je Trump pripisal zasluge za Youngkinovo vodstvo, poroča Al Džazira. Brez njegovih podpornikov Youngkin ne bi bil blizu zmage, je o svoji volilni bazi dejal Trump.
V tednih pred volitvami je Youngkin povečeval podporo in zmanjševal zaostanek za 64-letnim McAuliffom.

Številni so v volitvah videli manjši referendum o predsedniku ZDA Joeju Bidnu. Na predsedniških volitvah pred enim letom je Biden v Virginiji namreč z desetimi odstotnimi točkami prednosti zmagal pred Trumpom. Bidnova priljubljenost upada že nekaj časa, tudi zaradi inflacije, počasne gospodarske obnove in zastojev pri sprejemanju zakonov.

Republikanci naj bi tako v tradicionalno demokratski Virginiji osvojili prepričljivo zmago. Poleg guvernerskega položaja naj bi izničili prednost demokratov v domu delegatov, kjer naj bi stranki osvojili vsaka po 50 sedežev, ali pa bodo republikanci celo osvojili sedež več. Prav tako vodita republikanska kandidata za državnega tožilca in namestnika guvernerja.

Novi župan New Yorka je nekdanji policist Eric Adams. Foto: Reuters
Novi župan New Yorka je nekdanji policist Eric Adams. Foto: Reuters

Eric Adams novi župan New Yorka

Novi župan New Yorka je pričakovano postal predsednik občine Brooklyn Eric Adams, ki bo na položaju zamenjal demokratskega kolega Billa de Blasia.

Adams je v New Yorku, kjer je razmerje med demokrati in republikanci sedem proti ena, zlahka premagal republikanca in aktivista proti nasilnemu kriminalu Curtisa Sliwo, ki je na svojem volišču povzročil prepir, ko je hotel tja priti s svojo mačko.

Za volivce je bilo pomembno vprašanje varnosti, ker kriminal v mestu narašča. Odločili so se za nekdanjega policista Adamsa, ki je po Davidu Dinkinsu šele drugi temnopolti župan mesta.

V New Yorku so izvolili tudi prvega temnopoltega tožilca Manhattna Alvina Bragga, ki bo na položaju nasledil Cyrusa Vancea mlajšega, ki toži Trumpa in njegova podjetja. Bragg obljublja, da bodo bolj preganjali bogate kriminalce kot reveže.

Tesna tekma v New Jerseyju

Presenetljivo tesna je tekma za guvernerja demokratske države New Jersey, kjer je demokrat Phil Murphy upal na gladko zmago proti republikancu Jacku Ciattarelliju, vendar je ta po uvodnem štetju glasov vodil.

Murphyjev poraz bi pomenil slabo znamenje za demokrate v letu 2022, ker je guvernerju uspelo potrditi številne politike, za katere si na zvezni ravni prizadeva Biden, kot je zastonj višje šolstvo in otroško varstvo.

59-letni Ciattarelli je nekdanji kongresnik in podjetnik, ki je Murphyja kritiziral zaradi obveznih mask v šolah in vrtcih. Vodil je kampanjo za znižanje davkov in podporo organom pregona, vendar ne podpira prepovedi splava, kar je nenavadno stališče za republikanca, poroča Reuters.

64-letni Murphy bi postal šele prvi demokratski guverner v New Jerseyju v zadnjih 40 letih, ki je osvojil dva zaporedna mandata.

Nova županja Bostona je postala Michelle Wu. Foto: Reuters
Nova županja Bostona je postala Michelle Wu. Foto: Reuters

V treh mestih se obeta izvolitev županov azijskega izvora

Prvič v zgodovini se je v Bostonu, Seattlu in Cincinnatiju napovedovala izvolitev županov azijskega rodu. V Bostonu je nova županja postala 36-letna Michelle Wu, ki je tajvanskega rodu.

V Cincinnatiju je zmagal Aftab Pureval, čigar mati je Tibetanka, oče pa Indijec, v Seattlu pa pred Loreno Gonzalez vodi Bruce Harrell, ki je japonskega rodu. Vsi trije so demokrati.

Po ZDA tudi 20 referendumov

V tekmi za dva sedeža v zveznem kongresu iz Ohia sta po en sedež osvojila demokratka in republikanec, podobne volitve so potekale še na Floridi, bilo pa je tudi več kot 20 referendumov v šestih državah.

V New Yorku so volivci potrdili zakonsko pravico do čistega zraka, vode in okolja, v New Jerseyju so odločali o širitvi športnih stav na univerzitetne tekme, v Mainu pa o pravici ljudi, da kjer koli pridelujejo in uživajo lastno hrano.

V Teksasu so imeli vprašanje o ustavnem amandmaju, ki državi prepoveduje omejevanje verskih obredov tudi med pandemijo, v Koloradu pa so odločali med drugim o povišanju davka na marihuano. V Tusconu v Arizoni so potrdili povišanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro.

Minneapolis: Zavrnili preoblikovanje policije v urad javne varnosti

Volivci Minneapolisa so medtem zavrnili referendumsko pobudo o preoblikovanju policije v urad javne varnosti za zmanjšanje policijskega nasilja. Referendum je potekal več kot leto dni po umoru temnopoltega Georgea Floyda, ki je umrl med policijskim pridržanjem, njegova smrt pa je sprožila zahteve po reformi policije po ZDA.

ZDA: Med kandidati za guvernerje bodo slavili republikanci