Republikanska kandidata Perdue in Loeffler (levo) in demokratska kandidata Ossoff in Warnock (desno). Foto: Reuters
Republikanska kandidata Perdue in Loeffler (levo) in demokratska kandidata Ossoff in Warnock (desno). Foto: Reuters

Drugi krog volitev je potreben, ker na splošnih volitvah 3. novembra lani nobeden izmed kandidatov ni dobil 50 odstotkov glasov.

Republikanci za ohranitev večine v ameriškem senatu potrebujejo en sedež, demokrati pa za prevzem večine oba.

Na tekmi za en sedež se merita republikanska senatorka Kelly Loeffler in demokratski izzivalec Raphael Warnock, za drugega pa republikanski senator David Perdue in demokratski izzivalec Jon Ossoff.

Če bosta zmagala oba demokrata, bo razmerje sil v senatu 50:50, odločilni glas večine pa bi po 20. januarju prispevala demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris.

Če zmaga vsaj en republikanec, pa bo imel novoizvoljeni demokratski predsednik Biden naslednji dve leti še težje delo kot sicer, saj se od vodje republikanske večine v senatu Mitcha McConnella pričakuje oviranje predsednikove agende.

Ankete so do konca ostale tesne. Demokrata sta sicer imela rahlo prednost, kar pa ne pomeni veliko in vse bo odvisno od današnje udeležbe. Doslej je predčasno svoje glasove oddalo že več kot tri milijone volivcev Georgie.

Biden je v Georgii zmagal. Foto: Reuters
Biden je v Georgii zmagal. Foto: Reuters

Biden: Georgia lahko začrta smer za naslednjo generacijo

Tako Biden kot predsednik Trump sta sicer v ponedeljek obiskala Georgio in opravila vsak svoje zborovanje. Biden je v Atlanti poudaril, da bo zmaga obeh demokratskih kandidatov zagotovila demokratsko večino v zveznem senatu. "Ljudje, to je to. Novo leto je in jutri bo nov dan za Atlanto, Georgio in Ameriko. Ena sama država lahko začrta smer ne le za štiri leta, ampak za naslednjo generacijo," je v ponedeljek v središču Atlante dejal Biden.

Pošalil se je, da je v Georgii zmagal kar trikrat, saj so tam po volitvah 3. novembra izvedli še dve ponovni štetji glasovnic. Trump se s porazom še vedno ni sprijaznil in v soboto je od republikanskega državnega sekretarja Georgie zahteval, naj mu nekje najde potrebne glasove in mu zagotovi zmago. Telefonski pogovor je sprožil nove pozive za kazenski pregon Trumpa tako na zvezni kot državni ravni.

"Trump porabi veliko več časa za tarnanje in pritožbe kot pa za reševanje krize pandemije koronavirusa. Res ne vem, zakaj si še vedno želi ostati na položaju, saj noče nič delati," je dejal Biden. Oba republikanska kandidata je označil za Trumpova lizuna, ki bosta le izvajala obstrukcijo. "Oba mislita, da sta prisegla Trumpu, ne pa ustavi ZDA," je dejal.

Pence: Republikanska kandidata sta zadnja obrambna črta

Pred Bidnom je tako imenovano mega cerkev v mestu Milner obiskal podpredsednik ZDA Mike Pence in navijal za izvolitev obeh republikanskih kandidatov, ki ju je imenoval za zadnjo obrambno črto pred demokratskim prevzemom Washingtona. Kandidat Perdue, ki je sicer v karanteni, je po telefonu sporočil, da je na kocki prihodnost republike, zbranim pa razložil, da so volitve za republikanca božji poziv.

Trump ne priznava izida predsedniških volitev. Foto: Reuters
Trump ne priznava izida predsedniških volitev. Foto: Reuters

Trump hvalil svoje dosežke

V Georgio je prišel v ponedeljek zvečer tudi Trump, ki pa je največ časa za svoj nastop v Daltonu na severu države porabil za nizanje teorij zarote o volilnih prevarah. Pozdravila ga je množica podpornikov brez mask.

O senatnih volitvah ni govoril veliko, hvalil pa je svoje dosežke na položaju predsednika, pri čemer je med drugim omenil, da ni začel nobene vojne. V govoru je zagotovil, da bodo skupaj ubranili Ameriko pred pohodom, kot je dejal, radikalnega socializma demokratov. "Ameriko smo naredili spet močno, spet bogato, spet ponosno, spet varno in Ameriko bomo spet naredili veliko. Jutri pojdite na volitve," je pozval Trump.

Številni republikanci bodo ugovarjali izidu volitev

Medtem nameravajo številni republikanci v kongresu v sredo na skupnem zasedanju obeh domov kongresa za potrditev glasovanja elektorjev, ki so prisodili zmago Bidnu, ugovarjati izidu volitev.

Kandidatka Kelly Loeffler je napovedala ugovor, Perdua pa zaradi karantene ne bo v Washington. Zasedanju bo predsedoval Pence, ki ima po zakonu simbolično vlogo razglasitve zmagovalca. Na pozive podpornikov, naj ne potrdi Bidnove zmage, je Pence odgovoril le, da bodo imeli svoj dan v kongresu, ni pa razložil, kaj je s tem mislil.

Županja ameriškega glavnega mesta Washington Muriel Bowser je poklicala na pomoč nacionalno gardo, saj pričakuje nasilje Trumpovih podpornikov med potrjevanjem zmage Joeja Bidna v zveznem kongresu v sredo.

Trumpovi privrženci se bodo začeli zbirati že danes, v sredo pa bodo nudili podporo z ulice republikanskim kongresnikom, ki bodo ugovarjali potrditvi izidov volitev. Nekateri Trumpovi privrženci, predvsem člani skrajno desnih organizacij, naj bi v mesto prišli oboroženi.

Drugi krog volitev v senat v Georgii