Nasprotniki obveznega cepljenja v New Yorku. Foto: EPA
Nasprotniki obveznega cepljenja v New Yorku. Foto: EPA

Sodišče je ugotovilo velike težave z zakonitostjo in ustavnostjo pravila, ki naj bi začelo veljati 4. januarja, poroča BBC. Vladi je dalo sodišče čas do ponedeljka, da se odzove na njegovo odločitev.

Proti obveznemu cepljenju v podjetjih je pravne postopke vložilo pet zveznih držav pod vodstvom republikancev, in sicer Teksas, Louisiana, Misisipi, Južna Karolina in Utah, ter zasebna podjetja in verske skupine. Predsednika obtožujejo, da je prekoračil svoja pooblastila.

Če bo sodna ustavitev predsednikovega načrta uveljavljena, bo to velik udarec za vladne ukrepe za povečanje obsega cepljenja.

Biden je dejal, da bi predlagani ukrep, ki bi se nanašal na več kot dve tretjini zaposlenih v državi, postavil nacionalni standard varnosti pri delu. Predsednik je cepljenje označil za "najboljšo rešitev iz pandemije".

Podjetja, ki predlaganih pravil ne bi spoštovala, bi lahko doletela kazen do 14.000 dolarjev za vsako kršitev, torej za vsakega zaposlenega, ki se ne bo cepil.

Uprava za varnost in zdravje na delovnem mestu (OSHA) je pripravila uredbe, ki predvidevajo tudi nekoliko ostrejša pravila za zaposlene v domovih za starejše, bolnišnicah in drugih objektih, ki dobivajo sredstva iz zveznih programov zdravstvenega zavarovanja medicare in medicaid. Takšnih je 17 milijonov in zanje velja obvezno cepljenje brez možnosti alternativne izbire.

Uredbe so bile oblikovane po srečanjih s poslovnimi organizacijami, sindikati in drugimi, sprejete pa v skladu z izrednimi pooblastili za zaščito delavcev pred neposredno nevarnostjo na delovnem mestu.

V ZDA številna podjetja že zahtevajo od svojih delavcev, da so cepljeni. Takšna zahteva že velja za podjetja, ki sodelujejo z vojsko ali vlado.