V nekaterih državah so cepljenje otrok že uvedli, v Kostariki pa bo to prvič obvezno. Foto: Reuters
V nekaterih državah so cepljenje otrok že uvedli, v Kostariki pa bo to prvič obvezno. Foto: Reuters

Država je z ameriškim proizvajalcem Pfizerjem sklenila dogovor o nakupu odmerkov, s katerimi bodo od marca 2022 cepili vse otroke, mlajše od 12 let.

Ta teden so v ZDA odobrili cepljenje s cepivom proizvajalcev Pfizerja in BioNTecha za otroke, stare od 5 do 11 let.

Medtem ko večina otrok najverjetneje ne bo resno zbolela, če se okuži z novim koronavirusom, so pa otroci lahko še vedno kužni, tudi brez simptomov, poroča BBC. Cepljenje bi lahko preprečilo, da otroci virus širijo naprej.

Kostarika bo od Pfizerja kupila 3,5 milijona odmerkov, pri čemer jih bo 1,5 milijona namenjenih otrokom, starim od pet do 11 let, preostali pa bodo poživitveni odmerki za zdravstvene delavce, starejše prebivalce in ljudi s šibkejšim imunskim sistemom.

V državi je trenutno polno cepljenih 55 odstotkov upravičencev. Po uradnih podatkih je več kot 70 odstotkov mladih, starih med 12 in 19 let, že prejelo najmanj en odmerek cepiva.

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je sporočila, da je cepivo okoli 91-odstotno učinkovito pri preprečevanju covida-19 pri otrocih in da je njihov imunski sistem primerljiv s tistim pri ljudeh, starih med 16 in 25 let. FDA ni ugotovil nobenih resnih stranskih učinkov cepiva.