Carnajev je bil ob napadu star komaj 19 let. Foto: Reuters
Carnajev je bil ob napadu star komaj 19 let. Foto: Reuters

Sodišče je namreč razsodilo, da sta bila dva izmed dvanajstih članov porote, ki ga je leta 2015 obsodila na smrt, pristranska. 27-letni Carnajev ostaja za zapahi v najbolj varovanem zaporu na ameriških tleh, v Florenceu v Koloradu. Sodišče je še pojasnilo, da je edino vprašanje, na katero bo odgovorilo sojenje, to, ali bo za zapahi umrl naravne smrti ali ga bodo usmrtili.

Eksplozija na ciljni črti

Džohar Carnajev in njegov starejši brat Tamerlan sta 15. aprila 2013 ob ciljni črti na bostonskem maratonu razstrelila dve doma narejeni bombi. Doma sta iz ekonomloncev izdelala bombi, ki sta ju napolnila z žeblji in svinčenimi kroglicami ter ju v nahrbtnikih prinesla na cilj maratona. V napadu so umrli trije ljudje, med njimi tudi osemletnik, ranjenih je bilo več kot 260.

Brata sta dejala, da sta napad izvedla kot kazen za postopke ameriške vlade z muslimani po svetu. Tamerlan je po napadu umrl v spopadu s policijo, Džoharja pa so ujeli ranjenega, skritega v čolnu na dvorišču hiše v predmestju Bostona. Džohar Carnajev je napad priznal, a vztrajal, da ga je brat v to prisilil.