Monsanto je moral v preteklosti za odškodnine nameniti že milijarde dolarjev. Foto: AP
Monsanto je moral v preteklosti za odškodnine nameniti že milijarde dolarjev. Foto: AP

Učitelji so zaposleni v šolskem centru Sky Valley v mestu Monroe. Za tožbo so se odločili, ker so trdili, da je izpostavljenost snovi PCB, ki ga vsebuje razsvetljava v šolskih prostorih, pri njih privedla do poškodb možganov. "To je pomemben korak do končnega cilja – da Monsanto začne odgovarjati za svoja dejanja," je dejal njihov odvetnik Rick Friedman.

Podjetje Bayer, ki je od leta 2018 lastnik Monsanta, je sporočilo, da se z razsodbo ne strinjajo, zato se bodo nanjo najverjetneje pritožili, poroča Guardian. "Dokazi v tem primeru ne podpirajo razsodbe, da so bili tožniki izpostavljeni nevarnim ravnem PCB-ja v šolskem centru ali da je izpostavljenost tem snovem povzročila poškodbe, za katere trdijo," je dejala predstavnica Bayerja Susan Skiles Lukes. Dodala je, da gre pri vsebnosti snovi v lučeh, ki so bili predmet tožbe, za zastarele številke. "Materialov, ki so predmet tožbe, pri Monsantu ne izdelujejo že več kot 40 let."

To je bil prvi izmed 22 sodnih postopkov, ki so jih sprožili učitelji, starši in učenci, ki so bili povezani s šolskim centrom Sky Valley.

Preiskava agencije Associated Press leta 2019 je ugotovila, da je v ameriških šolah in vrtcih tudi štiri desetletja po prepovedi kemikalij PCB še vedno okoli štiri milijone takšnih luči. Ta material potencialno lahko povzroča raka in druge bolezni. V nekaterih starejših stavbah v ZDA bi bil lahko PCB tudi v stropnih in talnih oblogah. PCB so uradno prepovedali leta 1979.