Alexandria Ocasio-Cortez je za svoj govor, ki je močno odmeval v javnosti, prejela kup pohval. Foto: EPA
Alexandria Ocasio-Cortez je za svoj govor, ki je močno odmeval v javnosti, prejela kup pohval. Foto: EPA

Demokratska kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez je povedala, kako se je do nje vedel republikanski kongresnik Ted Yoho s Floride.

Morda bomo vendarle dočakali trenutek, ko dogajanje v ZDA ne bo imelo tako izrazito strankarskega predznaka. In ko odziv ene in druge strani ne bo več tako zelo tipičen, celo simptomatičen.

Alexandria Ocasio-Cortez je citirala skrajno vulgarno oznako, ki ji jo je kongresnik Yoho namenil vpričo novinarjev. Kongresnici, ki ne predstavlja le 14. okrožja v New Yorku, ampak vsaki kongresnici, vsaki ženski v tej državi. Kajti vsaka izmed nas, tako Ocasio-Cortez, se je v kakšni obliki, na kakšen način, v določenem trenutku v življenju soočila s tem.

"Opravičujem se za osorni način pogovora s kolegico iz New Yorka. Res je, da se ne strinjava glede politike in vizije Amerike, ampak to še ne pomeni, da nisva spoštljiva drug do drugega. Kot človek, ki je poročen že 45 let in ima dve hčeri, zelo pazim na jezik," pa je izjavil Ted Yoho in dodal, da mu je žal, če je bilo vse skupaj interpretirano in razumljeno narobe, in ni niti enkrat izrekel imena Alexandrie Ocasio-Cortez. Zato pa je kot argument uporabil svojo družino in posledično požel podporo kolegov.

"Nič ni bolj koristnega za našo vlado, politiko in državo kot povečana udeležba žensk. In odnos do žensk bo spoštljiv," pa meni predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. Pelosijeva ima popolnoma prav.

Čeprav se za Belo hišo potegujeta dva bela moška, kaže, da v ZDA vendarle nastopa čas ženskega glasu v politiki. Poleg same Pelosijeve to dokazuje niz močnih predsedniških in podpredsedniških kandidatk ter kongresnice, senatorke, guvernerke in županje številnih ameriških mest, tudi iz vrst manjšin, ki so stopile v ospredje v turbulentnih mesecih leta 2020.

V ZDA razburja seksizem