Načelnik LAPD-ja Michel Moore je povedal, da so posnetke telesne kamere zaradi izjemnega zanimanja javnosti objavili predčasno. Foto: AP
Načelnik LAPD-ja Michel Moore je povedal, da so posnetke telesne kamere zaradi izjemnega zanimanja javnosti objavili predčasno. Foto: AP

Policija Los Angelesa (LAPD) je v četrtek objavila posnetek s telesne kamere, ki prikazuje obravnavo Andersona 3. januarja letos. Policija je posredovala po prometni nesreči. Policijski načelnik Michel Moore je na tiskovni konferenci v sredo sporočil, da je Anderson v prometni nesreči zbil človeka in nato skušal pobegniti, tako da je "vstopil v avto druge osebe brez njenega dovoljenja".

Anderson je glede na posnetke kamere najprej skušal pobegniti policistom, nato pa se je upiral aretaciji, zato so ga policisti zbili na tla. "Skušajo me ubiti," je dejal policistom, čeprav na posnetku po navedbah BBC-ja ni videti očitne grožnje.

Policist je Andersona opozoril, naj se preneha upirati, sicer bo uporabil paralizator. Nato so na njem za 30 sekund tudi uporabili paralizator, pozneje še enkrat za pet sekund. Anderson je med postopkom večkrat poklical na pomoč: "Skušajo me ubiti. Z mano ravnajo kot z Georgeem Floydom."

Smrt Georgea Floyda v policijskem pridržanju maja 2020 je sprožila množične proteste proti policijskemu nasilju v ZDA, na čelu katerih je bilo gibanje Življenja temnopoltih štejejo. Za umor Floyda so bili obsojeni vsi štirje sodelujoči policisti.

Na prizorišče policijskega pridržanja v Los Angelesu je reševalno vozilo prišlo okoli pet minut po uporabi paralizatorja. Keenan Anderson, 31-letni učitelj in oče, je približno pet ur pozneje zaradi infarkta umrl v bolnišnici.

"Deset let priča gibanju, ki je nasprotovalo ubijanju temnopoltih"

"Moj bratranec je prosil za pomoč, ki je ni dobil. Bal se je za svoje življenje. Zadnjih deset let je bil priča gibanju, ki je nasprotovalo ubijanju temnopoltih. Vedel je, kaj je na kocki, in skušal se je zaščititi," je za Guardian dejala Patrisse Cullors in pozvala k odstopu načelnika LAPD-ja.

Vzrok smrti še ni uradno potrjen. Toksikološko poročilo LAPD je pokazalo, da so v Andersonovi krvi našli kanabis in kokain. Urad mrliškega oglednika okrožja Los Angeles bo opravil ločeno poročilo.

Tretja smrtna žrtev v januarju

Andersonov primer je sicer že tretja smrt temnopoltih v policijskem pridržanju januarja letos. V začetku meseca sta bila ustreljena tudi 35-letni Oscar Sanchez in 45-letni Takar Smith.

Županja Los Angelesa Karen Bass je incidente označila za "globoko skrb vzbujajoče". Policija preiskuje smrti vseh treh moških.