Foto:
Foto:

Če bo sodišče odločilo, da je Kulterer kriv, mu grozi do deset let zapora. Po mnenju pravnikov je to šele začetek, saj je državno tožilstvo namreč uvedlo preiskave še zaradi "številnih drugih hudih obtožb".

Zaradi nevarnosti bega in prikrivanja sledi je nekdanji vodilni v avstrijski banki že od srede avgusta v preiskovalnem zaporu.

To ni prvi sodni primer za 56-letnega Korošca, ki je bil zaradi ponarejanja poslovnih izkazov že obsojen na visoko denarno kazen, potem ko so ugotovili, da je z nepremišljenim odobravanjem posojil oškodoval za večmilijonske zneske, kar pa je Kulterer zanikal.

Sporna posojila
Tokratna obtožnica ga skupaj še z dvema človekoma bremeni zlorabe zaupanja v dveh primerih: posojila pozneje propadli letalski družbi Styrian Spirit v višini dveh milijonov evrov in posojila nekemu zasebnemu detektivu v višini 150.000 evrov.

Zaradi neresničnih izjav se bo moral zagovarjati pred preiskovalno komisijo deželnega sodišča v Celovcu.

Kulterer je avstrijsko banko vodil 15 let in je bil najprej kot predsednik upravnega odbora ter pozneje kot predsednik nadzornega sveta pomembno udeležen pri prodaji večinskega deleža banke nemški BayernLB leta 2007. Že takrat je bila Hypo banka vpletena v številne finančne in korupcijske škandale.