Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sanders je to dejal v torkovem televizijskem soočenju demokratskih kandidatov. ZDA so svoje veleposlaništvo v Izraelu preselile iz Tel Aviva v Jeruzalem leta 2018, potem ko je predsednik Donald Trump decembra leta 2017 v nasprotju z mednarodnim pravom priznal celotni Jeruzalem za glavno mesto Izraela, čeprav je vzhodni del mesta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Izraelski zunanji minister Izrael Kac je po poročanju Al Džazire Sandersovo izjavo glede morebitne preselitve veleposlaništva označil za "grozljivo". Kot je dejal, po tej izjavi nihče, ki podpira Izrael, ne bo podprl Sandersove kandidature.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

Kac je še dejal, da ni Juda na svetu, ki "ni sanjal o Jeruzalemu", po njegovih besedah pa je bila Sandersova izjava zelo ostra.

Sanders ima dolgo zgodovino napadov na Izrael in na vse, kar je najbolj sveto za njegovo identiteto in državno varnost, je za izraelski vojaški radio še dejal Kac.

Sanders: Netanjahu je reakcionarni rasist

Sanders, ki bi v primeru izvolitve postal prvi judovski predsednik ZDA, je aktualnega izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, Trumpovega tesnega zaveznika, označil za "reakcionarnega rasista". Na svoje judovsko poreklo je ponosen, Netanjahujevim politikam pa nasprotuje, je poudaril Sanders. "Zelo ponosen sem, da sem Jud. Nekaj mesecev sem celo živel v Izraelu," je dejal.

Medtem ko podpira izraelsko suverenost, bi moral biti večji poudarek na Palestincih in njihovih pravicah, je dejal. "Ščititi neodvisnost in varnost Izraela" bi vsekakor moral biti del ameriške politike na Bližnjem vzhodu, je še dejal demokratski kandidat, "a ne morete zanemarjati trpljenja palestinskega ljudstva".

Ankete in dozdajšnji izidi treh demokratskih strankarskih glasovanj za predsedniškega kandidata kažejo, da ima največ možnosti, da to postane ravno 78-letni Sanders.