Človekoljubne organizacije že dalj časa opozarjajo na hude kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji. Foto: Reuters
Človekoljubne organizacije že dalj časa opozarjajo na hude kršitve človekovih pravic v Savdski Arabiji. Foto: Reuters
Mednarodno skupnost razburja tudi obsodba uglednega šiitskega klerika. Foto: Reuters

Za razpisana delovna mesta, katerih glavni opis je "izvrševanje smrtne obsodbe", ne zahtevajo nobenih posebnih usposobljenosti, k delovnim obveznostim pa spada še izvajanje amputacij kaznjencem, obsojenih manjših prekrškov.

Savdska Arabija se po podatkih organizacije Amnesty International uvršča med peterico držav, ki usmrtijo največ ljudi. Lani je bila na tretjem mestu, za Kitajsko in Iranom ter pred Irakom in ZDA.

V nedeljo so obglavili že 85. zapornika letos - za primerjavo: lani so jih v celem letu usmrtili 88 (podatki Human Rights Watch) oz. 90 (podatki AI-ja). Večina usmrčenih je bila obsojena umora, 38 pa z mamili povezanih prekrškov. Približno polovica je bila Savdijcev, ostali pa so bili prebivalci Pakistana, Jemna, Sirije, Indije, Indonezije, Mjanmara, Čada, Eritreje, Filipinov in Sudana.

Netransparentnost pravosodnega sistema
"Savdska Arabija trpi za slabo definiranim in netransparentnim, na religiji osnovanim pravosodnim sistemom, ki izreka krute kazni," so sporočili iz HRW-ja.

Savdske oblasti niso sporočile, zakaj se je število usmrtitev tako naglo zvišalo, diplomatski viri pa ugibajo, da gre razloge iskati v okrepitvi na sodniški fronti, kar je močno pospešilo sodne mline. Politični analitiki pravijo, da za povišanjem usmrtitev morda stoji tudi strožji odgovor na nemire na Bližnjem vzhodu.

V nasprotju z nedavnimi usmrtitvami tihotapcev z mamili v Indoneziji pa v primeru Savdske Arabije ni slišati toliko kritik in pozivov tujih vlad. Džakarta je sicer poklicala savdskega veleposlanika na zagovor, potem ko je bila aprila obglavljena indonezijska hišna pomočnica. 37-letno Karni Bt. Medi Tarsim so zaradi uboja štiriletnega otroka svojega delodajalca na smrt obsodili marca 2013. Indonezijska vlada se je pritožila, da je niso obvestili o usmrtitvi.

Smrtna obsodba aktivista razburja
Močno odmeva tudi bližajoča se usmrtitev uglednega savdskega šiitskega aktivista, šejka Nimra Baqirja al-Nimra, ki ga je kralj Salman oktobra obsodil na smrt. V savdskih zaporih sicer trenutno služi kazen prek 30.000 političnih zapornikov.

53-letnega šejka al-Nimra, enega najostrejših in najglasnejših kritikov monarhije, so na smrt obsodili zaradi vstajništva. Njegov zločin: obsodba savdskega teokratičnega sistema kot brutalnega in nazadnjaškega. Al-Nimr, načitani klerik in učitelj, ki je med savdskimi razsvetljenci postal simbol upora in upanja, je svoje življenje posvetil promoviranju zavzemanju se za miroljubne spremembe, medversko strpnost, družbeno pravičnost in politično samoodločbo.

Prejšnji teden so savdske oblasti kljub kritikam mednarodne skupnosti sporočile, da bodo al-Nimra kmalu obglavili, njegovo truplo pa bo nato javno razstavljeno v postopku, znanemu kot "križanje".