Savdska Arabija je odpoklicala svojega veleposlanika iz Stockholma. Foto: EPA
Savdska Arabija je odpoklicala svojega veleposlanika iz Stockholma. Foto: EPA
Zunanja ministrica Margot Wallström v Kairu ni mogla imeti svojega govora. Foto: EPA

"Včeraj smo bili obveščeni, da je Savdska Arabija odpoklicala svojega veleposlanika," je sporočila predstavnica švedskega zunanjega ministrstva Veronica Nordlund.

Kot so poudarili na savdskem zunanjem ministrstvu, zavračajo vmešavanje v notranje zadeve države. Razlog naj bi bile švedske kritike Savdske Arabije zaradi njene dolge zgodovine kršitev človekovih pravic in demokracije. Švedska po drugi strani ne načrtuje odpoklica svojega veleposlanika iz Riada.

Več milijonov dolarjev vredni sporazum o dobavi švedskega orožja in obrambne opreme Savdski Arabiji naj bi se iztekel maja, Švedska pa je sporočila, da ga predčasno prekinja zaradi ponedeljkovega incidenta na vrhu Arabske lige v Kairu.

Savdska Arabija preprečila ministričin govor
Po navedbah švedske zunanje ministrice Margot Wallström, ki so jo zaradi švedskega priznanja Palestine na zasedanje Arabske lige povabili kot častno gostjo, ji je Savdska Arabija preprečila, da bi imela govor, ker je v njem izpostavila švedsko stališče do stanja demokracije in človekovih pravic v regiji.

V govoru, ki ga je objavilo švedsko zunanje ministrstvo, ni omenjena Savdska Arabija, niti feministična zunanjepolitična agenda ministrice, izpostavila pa je svobodo zborovanj, vere in izražanja, pravice žensk in grožnje radikalizacije.

Wallströmova je sicer prejšnji mesec kritizirala Savdsko Arabijo zaradi kršitve ženskih pravic in obsodbe blogerja Raifa Badavija na tisoč udarcev ter deset let zapora zaradi žalitve islama. Ob tem je tudi označila Savdsko Arabijo za "diktaturo".

Švedska socialnodemokratska vlada je na oblast prišla oktobra in se zavezala k dejavnejši mednarodni vlogi in osredotočenju zunanje politike na človekove pravice.