Macron se je na prvo pot v tujino po zmagi na predsedniških volitvah tradicionalno odpravil v Berlin. Foto: Reuters
Macron se je na prvo pot v tujino po zmagi na predsedniških volitvah tradicionalno odpravil v Berlin. Foto: Reuters

Nemško-francosko prijateljstvo je kot gonilna sila pomembnejše kot kdaj koli prej, je dejal Scholz ob srečanju z Macronom, ki je Berlin obiskal po prisegi za svoj drugi mandat.

Današnji obisk Macrona v nemški prestolnici predstavlja tradicionalno prvo pot francoskega predsednika po prevzemu položaja, s katero ta podkrepi velik pomen francosko-nemških vezi tudi za Evropo.

Po Scholzevih besedah je pomembno, da se je Francija na predsedniških volitvah jasno odločila za Evropo.

Kot je pojasnil, gre za "nov zagon" za Evropo. Ruska "grozljiva agresivna vojna" v Ukrajini združuje njene evropske partnerje. Pomembno je tudi, da delujemo skupaj. "Ukrajina je del evropske družine," je pri tem poudaril kancler, pri čemer se je navezal na prošnjo Ukrajine za članstvo v EU-ju.

Macron pa je pokopal vsakršne upe na hitro članstvo Ukrajine v EU-ju. Dejal je, da bodo potrebna desetletja, da se kandidatka, kot je Ukrajina, pridruži povezavi.

"Lahko imamo pospešen postopek (...) da sprejmemo status kandidatke za Ukrajino, vendar vemo, da bi glede na naše standarde in merila Ukrajina verjetno potrebovala desetletja, da bi se zares pridružila Evropski uniji."

Sorodna novica Von der Leyen, Macron in Pahor podpirajo spremembo pogodb EU-ja

Pri tem je nakazal, da bi bilo morda učinkovitejše razmisliti o gradnji širše "evropske politične skupnosti" onstran EU-ja, katere članice bi lahko bile države kot Ukrajina in Moldavija, pa tudi Velika Britanija.

"Združeno kraljestvo se je odločilo zapustiti našo Evropsko unijo, vendar ima lahko mesto v tej politični skupnosti," je dejal Macron.

Scholz je pozdravil Macronov predlog o širšem evropskem klubu držav, ki bi vključeval države zunaj EU-ja. "Izrecno želim povedati, da je to zelo zanimiv predlog," je dejal Scholz in dodal, da je "zelo zadovoljen s predlogom, o katerem skupaj razpravljamo".

Scholz je sicer omenil tudi pristopni proces držav zahodnega Balkana v EU-ju, kjer bi bilo treba premostiti ovire.

"Nova evropska organizacija"

Macron je v Berlin dopotoval iz Strasbourga, kjer se je danes udeležil sklepnega dogodka konference o prihodnosti Evrope. V svojem nagovoru je med drugim predlagal vzpostavitev "nove evropske organizacije", ki bi delovala vzporedno z EU-jem.

Voditelja sta govorila tudi o vojni v Ukrajini. Macron v zadržanem govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina na današnji vojaški paradi v Moskvi ob 77. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo še ne vidi napredka v ukrajinskem konfliktu.

"Kar želimo doseči, je čimprejšnja prekinitev ognja," je dejal Macron. Šele takrat bi se lahko končala pogajanja med Ukrajino in Rusijo, da bi dosegli mir in posledično dokončen umik ruskih čet. "To je naš cilj," je zatrdil.

Scholz pa je dejal, da je "pomembno, da se zdaj pospeši deeskalacija, vsaj kar zadeva retoriko". Pomembno je, da se po toliko tednih vojne sprejmejo odločilni koraki za končanje konflikta, je prepričan kancler.