Ljudje na ulicah New Delhija čakajo v vrsti, da si napolnijo jeklenke s kisikom. Foto: EPA
Ljudje na ulicah New Delhija čakajo v vrsti, da si napolnijo jeklenke s kisikom. Foto: EPA

V Indiji je pandemija koronavirusne bolezni 19 zahtevala skupno 204.832 žrtev, številni strokovnjaki pa domnevajo, da je prava številka še precej višja. V državi so samo ta mesec potrdili več kot šest milijonov novih primerov okužbe.

Rast okužb deloma posledica nove različice virusa deloma množičnih verskih dogodkov
Zaradi skokovite rasti okužb, ki jo deloma pripisujejo novi različici virusa, deloma pa množičnim verskim dogodkom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in medicinskega kisika. Glavni vladni znanstveni svetovalec K. Vidžaj Raghavan je priznal, da bi se vlada lahko bolje pripravila na drugi val pandemije. "Med prvim valom so vlade na zvezni in državni ravni vložile veliko napora v izboljšanje bolnišnične in zdravstvene infrastrukture. A ker je val upadel, je verjetno upadel tudi občutek nujnosti, da se to dokonča," je izjavil za medije.

New Delhi: Ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami
Dodal je, da preprosto ni mogoče povečati zmogljivosti javnega zdravstvenega sistema v enem letu na raven, ki bi zadoščala za obvladovanje tega, čemur smo priča zdaj. Najslabše so razmere v New Delhiju, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami, v katerih se pogosto dogaja, da si morajo eno posteljo deliti trije bolniki.

Na milijone Indijcev na volišča v Zahodni Bengaliji
K izboljšanju razmer zagotovo ne bo pripomoglo dejstvo, da se je v četrtek na milijone Indijcev zgrnilo na volišča v zadnji fazi maratonskih, mesec dni trajajočih volitev v zvezni državi Zahodna Bengalija. Kljub rekordnim okužbam in hudi vročini so pred volišči nastajale dolge vrste volivcev, na številnih pa niso spoštovali zajezitvenih ukrepov.

Tokratne volitve, podobno kot tudi številne prejšnje v nemirni 90-milijonski Zahodni Bengaliji, spremlja nasilje, tudi tokrat poročajo o spopadih v več volilnih okrajih. Hindujski nacionalisti premierja Narendre Modija si močno želijo končati desetletno vladavino tamkajšnje voditeljice Mamate Banerjee. Izidi bodo znani 2. maja.

Pokopavanje umrlega, ki je umrl s covidom-19, na pokopališču v Carigradu. Foto: EPA
Pokopavanje umrlega, ki je umrl s covidom-19, na pokopališču v Carigradu. Foto: EPA

ZDA pozivajo svoje državljane, naj čim prej zapustijo Indijo

ZDA so zaradi katastrofalnih epidemičnih razmer v Indiji pozvale svoje državljane, naj jo zapustijo čim prej. Že predtem pa je Bela hiša sporočila, da bo preusmerila svoja naročila cepiva AstraZenece, kar bo omogočilo Indiji, da bo proizvodnjo cepiva za lastne potrebe povečala za približno 20 milijonov, navaja BBC.

Turčija se pripravlja na prvo popolno zaprtje

Razmere se zelo poslabšujejo tudi v Turčiji, ki se pripravlja na prvo popolno zaprtje države, čemur se je do zdaj uspešno izogibala. Strokovnjaki porast okužb pripisujejo prehitremu sproščanju ukrepov. Lockdown oz. zaprtje bo veljalo od četrtka zvečer pa do 17. maja. Ljudje so pred zaprtjem množično zapuščali Carigrad, saj je gibanje med mesti prepovedano. Ljudje so napolnili tudi trgovine in trgovska središča, da bi nakupili hrano in tudi alkohol, katerega prodaja je odslej prepovedana.

Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan je pojasnil, "da moramo v času, ko se Evropa pripravlja na postopno odpiranje, hitro znižati število okužb, da ne bi preveč ostali zadaj". Omejitveni ukrepi medtem za turiste ne veljajo. Lani je število tujih turistov v Turčiji upadlo za 70 odstotkov. Turistični delavci upajo, da bo tokratno zaprtje omogočilo normalno poletno sezono, navaja BBC.