Indijo je tretji val pandemije zelo prizadel. Foto: Reuters
Indijo je tretji val pandemije zelo prizadel. Foto: Reuters
Epidemija covida 19 močno prizadela Indijo

Indijske bolnišnice so polne, zaradi pomanjkanja postelj, zdravil in kisika se povečuje število smrtnih žrtev – 2812 je dnevni rekord v Indiji od začetka epidemije.

Zdravniki so prebivalce pozvali, naj prenehajo preventivno nakupovati zaloge zdravil in kisika na svojih domovih. "Kopičenje remdesivirja in kisika na domovih ustvarja paniko in pomanjkanje teh pripomočkov v bolnišnicah," je sporočil vodja inštituta medicinskih znanosti Randeep Guleria.

"Covid-19 je blaga okužba. Od 85 do 90 odstotkov ljudi opaža običajne simptome, kot so vročina, bolečine v telesu, vneto grlo in kašelj. V teh primerih ne potrebujete remdesivirja," je nagovoril Indijce po poročanju Guardiana.

Slovenski veleposlanik Marjan Cencen o razmerah v Indiji

V prestolnici New Delhi je zaradi pomanjkanja kisika v bolnišnicah umrlo več ljudi. Svojci številnih hospitaliziranih skušajo sami pridobiti kisik za njihovo bolnišnično oskrbo, cene za jeklenke kisika in remdesivirja pa so na črnem trgu poskočile v nebo, navedbe tamkajšnjih medijev poroča Guardian.

New Delhi je zaprtje podaljšal do 3. maja. Položaj se slabša tudi drugje, v nedeljo so v milijonskem mestu Bangalore potrdili več kot 20.000 okužb.

Nekateri strokovnjaki svarijo, da bi bila za skokovit porast okužb lahko kriva dvojno mutirana, t. i. indijska različica B.1.617, ki se je razširila tudi v številne druge države po vsem svetu.

Doslej se je v Indiji z več kot 1,3 milijarde prebivalcev z novim koronavirusom po podatkih spletne strani Worldometer okužilo 17,3 milijona ljudi, 195.123 jih je umrlo. Po ZDA je Indija tako v pandemiji druga najbolj prizadeta država na svetu.

Največji proizvajalec cepiv ustavlja izvoz

Zaradi zdravstvene krize skušajo v Indiji okrepiti cepljenje. Indijski inštitut Serum je največji proizvajalec cepiv na svetu, a so doslej večinoma izdelovali cepiva za pobudo Covax, ki pošilja cepiva v najrevnejše države na svetu. Vendar so pred kratkim močno zmanjšali izvoz in večino doma narejenih cepiv zadržali za domače prebivalstvo – aprila so izvozili le 1,2 milijona odmerkov, v preteklih treh mesecih pa 64 milijonov, poroča Guardian. V Indiji sicer izdelujejo cepivo AstraZenece pod imenom CoviShield.

Zaradi povečanega števila smrti so morali v New Delhiju povečati zmogljivosti krematorijev. Foto: Reuters
Zaradi povečanega števila smrti so morali v New Delhiju povečati zmogljivosti krematorijev. Foto: Reuters

WHO miri glede indijske različice novega koronavirusa

Medtem pa je Svetovna organizacija (WHO) posvarila pred prenagljenim sklepanjem glede nove različice novega koronavirusa, ki so jo odkrili v Indiji. WHO je za zdaj ni uvrstil med skrb vzbujajoče.

Tiskovna predstavnica WHO-ja je sporočila, da v tem trenutku ni jasno, v kolikšni meri je ta različica prispevala k hitremu porastu okužb v Indiji v zadnjih mesecih. Po njenih besedah bi lahko k temu prispevali številni dejavniki, med drugim festivali in drugi dogodki z množično udeležbo. Pomemben dejavnik v epidemiološki situaciji v Indiji pa bi bila lahko tudi britanska različica virusa.

WHO je različice virusa, ki so jih odkrili v Združenem kraljestvu, Južni Afriki in Braziliji, uvrstil med skrb vzbujajoče. Po metodologiji WHO-ja se med takšne uvrstijo različice, ki se hitreje širijo, povzročajo resnejši potek bolezni, obidejo imunski sistem ali zmanjšajo učinkovitost obstoječega zdravljenja.

Indija: Prvič nad 350.000 okužb

ZDA pošiljajo surovine za izdelavo cepiva

Več držav je medtem Indiji obljubilo pomoč. Ameriški predsednik Joe Biden je potrdil, da bodo ZDA Indiji poslale material za izdelavo cepiv, katerih izvoz je bil doslej prepovedan, ter zdravila, teste, medicinske ventilatorje in zaščitno opremo. Vodilni svetovalec Anthony Fauci je sporočil, da bodo razmislili tudi o pošiljanju zaloge cepiv AstraZenece v Indijo, a potrditve še ni bilo.

Združeno kraljestvo, Francija in Nemčija bodo v Indijo poslali zaloge kisika in medicinskih ventilatorjev. Medicinsko opremo in zaloge je Indiji ponudil tudi tradicionalni tekmec Pakistan. Kitajska je sporočila, da so "pripravljeni zagotoviti nujno podporo in pomoč".

Testiranje iranskega cepiva
Testiranje iranskega cepiva "Coviran Barekat" v Teheranu. Foto: EPA

Bangladeš zaprl kopensko mejo

Hkrati so številne evropske in druge države omejile prihode iz Indije. Bangladeš je medtem za 14 dni zaprl celotno 4000-kilometrsko kopensko mejo z Indijo, edina izjema je prevoz blaga.

Iran: V zadnjem dnevu umrlo 496 bolnikov

V Iranu pa so zaznali nov rekord smrtnih primerov zaradi covida na dnevni ravni. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje je v zadnjih 24 urah urah umrlo 496 covidnih bolnikov. Hkrati so potrdili več kot 21.000 novih okužb z virusom SARS-CoV-2. V Iranu je doslej umrlo več kot 70.000 covidnih bolnikov. Okužbo z novim koronavirusom so v Iranu doslej potrdili pri več kot 2,4 milijona ljudeh.

Cepljenje proti covidu-19 v Iranu poteka zelo počasi. Država je zaradi gospodarskih sankcij ZDA v hudi gospodarski krizi, doslej pa je Iranu uspelo nabaviti nekaj več kot dva milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Iranski minister za zdravje Said Namaki meni, da obstaja diskriminacija pri razdeljevanju cepiva, saj sedem držav sveta poseduje več kot 85 odstotkov cepiv proti covidu.