Eitan je bil v nesreči hudo poškodovan, nekaj časa je preživel v komi. Foto: EPA
Eitan je bil v nesreči hudo poškodovan, nekaj časa je preživel v komi. Foto: EPA

Pristojni v Italiji so Šmulika Pelega obtožili, da je dečka Eitana Birana, ki ima dvojno državljanstvo, konec tedna nezakonito odpeljal v Izrael.

Eitan je z družino pred nesrečo več let živel v Italiji, a je nato v nesreči kabinske žičnice na gori Mottarone, v kateri je umrlo 14 ljudi, izgubil družino. Po nesreči je junija skrbništvo nad njim dobila teta. V soboto pa naj bi dečka iz države odpeljal dedek, ki se je v Italijo preselil šele po nesreči in je imel pravico do obiskov vnučka, piše BBC.

Teta Aya Biran-Nirko je dejala, da je Eitan dom zapustil v poletnih oblačilih in da je njenim hčerkam, svojim sestričnam, dejal, da jim bo prinesel darilo, češ da gre z dedkom v trgovino z igračami. "A ni se vrnil domov, Eitan ni prišel nazaj," je dejala. Njegove sestrične so ga pričakovale in ne razumejo, zakaj se ni vrnil, je dodala. Izrazila je upanje, da bodo italijanske in izraelske oblasti sodelovale in zagotovile njegovo vrnitev.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Janko Petrovec, je Peleg dečka odpeljal iz Pavie, ga pretihotapil v Lugano v Švici in nazadnje z zasebnim letalom odpeljal v Tel Aviv. Pri tem je uporabil dečkov izraelski potni list. Izraelski diplomati so že potrdili, da je deček v Izraelu.

Ugrabiteljevi odvetniki za zdaj pravijo, da je Peleg ravnal nagonsko, češ da ga je skrbelo za dečka, ker ga je italijansko sodišče izključilo iz skrbništva zanj.

"Nismo ugrabili Eitana, samo domov smo ga pripeljali," je dejala Pelegova druga hči, Eitanova teta Gali Peleg, ki je avgusta vložila prošnjo za dečkovo posvojitev. Trdi, da so se Eitanovi starši pred nesrečo želeli vrniti v Izrael in da dečka v Italiji zadržujejo kot talca.

Sodišče v Pavii je že sprožilo preiskavo s sumom na ugrabitev z oteževalnimi okoliščinami.

Zakaj je zatajila zasilna zavora?

Preiskava nesreče žičnice v bližini mesta Stresa ob obali jezera Maggiore še ni končana. Preiskovalci domnevajo, da je nekdo načrtno pokvaril zasilno zavoro žičnice. Na kraju nesreče je umrlo 13 ljudi, tudi dveletni otrok, še en otrok pa pozneje v bolnišnici.

Pri nesreči se je strgal kabel žičnice, nato bi običajno morale zasilne varnostne zavore preprečiti padec gondole, a se to ni zgodilo, ker so bile zavore blokirane. Gondola s 15 ljudmi je nato padla v globino.

Italija: Ugrabitev otroka, ki je preživel nesrečo