Kot kaže, se vojaška moč Severne Koreje z nepredvidljivim voditeljem krepi. Foto: Reuters
Kot kaže, se vojaška moč Severne Koreje z nepredvidljivim voditeljem krepi. Foto: Reuters
Balistična raketa Severne Koreje končala v Japonskem morju

Pridružila sta se mu tudi Peking in Seul, novo kršitev resolucij Združenih narodov so na pogovorih v Tokiu že obravnavali tudi zunanji ministri teh treh držav. Japonski premier Šinzo Abe je dejal, da je raketa prvič doslej pristala znotraj japonskega obrambno-identifikacijskega območja. "Gre za veliko varnostno grožnjo naši državi. To je nezaslišano dejanje, ki spodkopava mir in stabilnost na območju. Zoper njega ostro protestiramo," je poudaril.

Strokovnjaki so ob novem poskusu Pjongjanga opozorili, da gre za jasen korak naprej pri razvoju severnokorejskih jedrskih zmogljivosti. "Čeprav je še vedno veliko nejasnosti glede podrobnosti, je bil poskus nedvomno uspešen. Sistem še razvijajo, a Severna Koreja nedvomno napreduje," je dejal direktor vzhodnoazijskega programa za neširjenje jedrskega orožja Jeffrey Lewis.

Raketo izstrelili že v začetku avgusta
Japonski, kitajski in južnokorejski zunanji ministri so se sestali na pogovorih, na katerih naj bi obravnavali regionalne teme, vključno s severnokorejskim jedrskim programom. Pjongjang je raketo izstrelil nekaj ur pred srečanjem. Kitajski zunanji minister Vang Ji je potezo ostro obsodil in poudaril, da Kitajska ostro nasprotuje severnokorejskemu jedrskemu programu in kakršnim koli dejanjem, ki stopnjujejo napetosti na Korejskem polotoku. Kitajski sicer pogosto očitajo, da je kot ena ključnih gospodarskih zaveznic Severne Koreje pri nasprotovanju razvoju njenega orožja premalo odločna.

Severna Koreja je balistično raketo s podmornice poskusno izstrelila že na začetku julija. Izstrelitev sama je bila uspešna, raketo pa je razneslo v zgodnji fazi letenja. Resolucije ZN-a Severni Koreji prepovedujejo kakršno koli uporabo balistične raketne tehnologije, kar pa Pjongjanga pri poskusih ne ustavi. Balistično raketo so v Japonsko morje izstrelili že na začetku meseca, o čemer je na nujni seji razpravljal tudi Varnostni svet ZN-a.

Balistična raketa Severne Koreje končala v Japonskem morju