Severna Koreja preizkuša balistično tehnologijo kljub sankcijam ZN-a. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Severna Koreja preizkuša balistično tehnologijo kljub sankcijam ZN-a. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Severna Koreja izstrelila dve raketi

Vojaški viri v Južni Koreji pravijo, da je šlo v obeh primerih za raketo Musudan (znano tudi kot Nodong-B ali Taepodong-X). Prvi poskus naj bi bil neuspešen, saj je raketa letela le okoli 150 kilometrov, preden je padla v morje, v drugem primeru pa je letela okoli 400 kilometrov. Kot poroča BBC, so ocene glede dometa teh raket različne, segajo pa od 2.500 do 4.000 kilometrov. Tuji strokovnjaki in obveščevalne službe še niso prepričani v uspešnost druge izstrelitve.

Razlog, da je raketa letela le 400 kilometrov, precej manj od svojega maksimalnega dometa, je morda v tem, da je bila izstrelitev neuspešna, ali pa je šlo za namerno odločitev, da je ne pošljejo prek Japonske, ki je napovedala sestrelitev vsake rakete.

Če bodo potrdili uspešnost izstrelitve, bi to za Pjongjang po štirih spodletelih poskusih pomenilo korak naprej. Sankcije Združenih narodov Severni Koreji sicer prepovedujejo kakršno koli uporabo balistične raketne tehnologije.

Obsodbe ZDA in Japonske
Obsodbe so že prišle iz ZDA in Japonske. Iz ameriškega zunanjega ministrstva sporočajo, da bodo ti poskusi zgolj okrepili prizadevanja, da se zaustavi severnokorejski jedrski program. Japonski premier Šinzo Abe pa je dejal, da takšnih testov "seveda ne morejo dopuščati". Domet raket namreč omogoča napade na cilje v Južni Koreji, na Japonskem in otoku Guam v Tihem oceanu, kjer ima ameriška vojska svoja oporišča.

Severna Koreja naj bi imela več deset tovrstnih raket, a do zdaj niti ene še ni uspešno izstrelila. Druge štiri rakete v zadnjih dveh mesecih so eksplodirale v zraku ali pa strmoglavile. Zadnji poskus so sicer okoliške države predvidevale, saj so zaznale priprave nanj, še poroča BBC.

Severna Koreja izstrelila dve raketi