ZDA so v času administracije predsednika Georgea Busha razvile načrt o gradnji protiraketnega ščita, ki naj bi ZDA in njene zaveznice ščitil pred t. i. malopridnimi državami, med katere so uvrščale Severno Korejo. Foto: EPA
ZDA so v času administracije predsednika Georgea Busha razvile načrt o gradnji protiraketnega ščita, ki naj bi ZDA in njene zaveznice ščitil pred t. i. malopridnimi državami, med katere so uvrščale Severno Korejo. Foto: EPA
Severna Koreja
Severna Koreja je leta 2006 preizkusila jedrsko napravo. Foto: EPA
Južnokorejski vojaki
Južna Koreja ima 670.000 vojakov. Foto: EPA

Seul trdi, da nove rakete srednjega dometa lahko potujejo 3.000 kilometrov daleč in dosežejo celotno ozemlje Japonske ter ogrožajo ameriško vojaško bazo v Guamu. Osamljena Severna Koreja bi lahko do konca meseca preizkusila tudi svojo raketo največjega dosega (6.700 kilometrov), ki bi lahko dosegla tudi ozemlje ZDA, a ni še nikoli uspešno poletela. Če bi poskusna izstrelitev uspela, bi Severna Koreja prvič predstavljala neposredno vojaško grožnjo ZDA. Severna Koreja že ima na stotine osnovnih balističnih raket, ki lahko dosežejo Južno Korejo in večino ozemlja Japonske.

Seul: Severna Koreja nas ogroža
"Severnokorejske konvencionalne sile, njeno razvijanje in krepitev orožja množičnega uničevanja, kot so jedrsko orožje in rakete, ter povečevanje števila vojakov so neposrednja in resna grožnja naši varnosti," je zapisal Seul v poročilu o obrambi, v katerem še piše, da je njena severna soseda, ki ima 1,19 milijona vojakov, povečala število posebnih vojakov s 60.000 na 180.000 in posodobila lahko pehoto.

Kot še piše v poročilu, naj bi Pjongjang proizvedel okoli 40 kilogramov plutonija, kar bi bilo po mnenju strokovnjakov dovolj za najmanj pet jedrskih orožij, a naj ne bi imela tehnologije, potrebne za izdelavo jedrskega orožja, ki bi bilo dovolj majhno, da bi ga lahko namestili na konice raket.

Južna Koreja se boji, da bo Severna Koreja skušala stopnjevati napetosti med državama z izstrelitvijo raket kratkega dometa proti sporni meji v Rumenem morju, kjer so v preteklosti potekale smrtonosne pomorske bitke med sosedama.

ZDA pozivajo Pjongjang k umirjanju strasti
Navkljub vsemu rožljanju z orožjem in ogromni armadi pa analitiki menijo, da obubožana Severna Koreja ne bo tvegala odprtega spopada z Južno Korejo, ki ima podporo močne zaveznice - ZDA imajo v Južni Koreji nameščenih okoli 28.000 vojakov. Med nedavno azijsko turnejo je zunanja ministrica ZDA Hillary Clinton Pjongjang opozorila, naj ne izziva, ne zbada južne sosede in se vrne za pogajalsko mizo šeststranskih pogajanj o svojem jedrskem programu. Le dan po koncu azijske turneje Clintonove je Pjongjang vlado južnokorejskega predsednika Lee Mjung Baka označil za skupino "političnih šarlatanov" in znova opozoril, da je vojna neizbežna.

Analitiki so prepričani, da želi Pjongjang, ki mu svetovne velesile zaradi njegove vojaške moči že leta popuščajo, s provokativnimi potezami zgodaj v začetku vladavine nove ameriške administracije predsednika Baracka Obame izboljšati svojo dolgoročno pogajalsko pozicijo.

T. V.