Barack Obama in predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak. Foto: EPA
Barack Obama in predsednik Južne Koreje Li Mjung Bak. Foto: EPA
Obama
Obama in Li sta spregovorila tudi o dvostranskih odnosih, ki sta jih označila za najboljše doslej. Foto: EPA

Posebni odposlanec ZDA za Severno Korejo bo Stephen Bosworth. Njegova vloga bo ponovna oživitev šeststranskih pogajanj med ZDA, Južno Korejo, Kitajsko, Rusijo, Japonsko in Severno Korejo.

Obama in južnokorejski predsednik Li Mjung Bak sta potrdila enotnost pri pristopanju do severnokorejskega vprašanja. "Kar bi rad poudaril, je, da se s predsednikom Lijem strinjava, da želiva prekiniti vzorec, ki je obstajal v preteklosti, v skladu s katerim se Severna Koreja obnaša provokativno, nato pa se je pripravljena vrniti k pogovorom," je poudaril Obama.

Li je medtem omenil rešitev. To naj bi bila "velika kupčija", po kateri bi Pjongjang privolil v končanje svojega jedrskega programa v zameno za znatno pomoč drugih držav. "Upam, da si bo s sprejetjem našega predloga Severna Koreja zagotovila varnost, izboljšala kakovost življenja za svoje ljudi in odprla pot novi prihodnosti," je dejal Li.

Ameriški predsednik z obiskom v Seulu končuje svojo prvo azijsko turnejo od nastopa položaja. V okviru turneje je Obama obiskal Japonsko, Singapur, kjer se je udeležil zasedanja Azijsko-tihomorskega foruma o sodelovanju (Apec), in Kitajsko.