Delegati so uradno potrdili politiko hkratnega razvoja jedrskega orožja in gospodarstva. Foto: EPA
Delegati so uradno potrdili politiko hkratnega razvoja jedrskega orožja in gospodarstva. Foto: EPA
false
Na zadnjem kongresu Delavske partije pred 36 leti je bil pokojni oče sedanjega vodje Kim Džong Una Kim Džong Il (desno) izbran za naslednika ustanovitelja Severne Koreje Kim Il Sunga (levo). Foto: Reuters

Več tisoč delegatov je na tridnevnem kongresu v nedeljo potrdilo poročilo, ki ga je Kim predstavil dan pred tem, s tem pa politiko vzporednega razvoja gospodarske gradnje in "krepitve samoobrambne jedrske sile tako po kakovosti kot količini", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delegati so še potrdili, da država jedrskega orožja ne bo uporabila, razen če druge jedrske sile ne bodo ogrožale njene suverenosti, in da si bo prizadevala za morebitno združitev Korejskega polotoka. "Če pa se bodo južnokorejske oblasti odločile za vojno, bomo odgovorili s pravično vojno, v kateri bomo brez milosti izbrisali sile proti združitvi Korejskega polotoka," piše v dokumentu, ki ga je objavila uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Poudarili so, da bodo nadaljevali razvoj programa jedrskega orožja, dokler bodo "imperialisti še izražali jedrske grožnje", s čimer so mislili ZDA.

Kim sicer omilil retoriko
Kim je v soboto poročilo predstavljal tri ure. Dejal je, da si Severna Koreja želi boljše odnose s prej sovražnimi državami. Predlagal je vojaške pogovore z Južno Korejo za omilitev napetosti na strogo varovani meji.

Vlada v Seulu je že zavrnila njegove trditve kot propagando brez pomena. "Nobene iskrenosti ni v govoru o potrebi po vojaških pogovorih, medtem ko se imajo za državo z jedrskim orožjem ter izvajajo jedrske in raketne provokacije," je dejal tiskovni predstavnik južnokorejskega obrambnega ministrstva Mun Sang Gdžun.

V Seulu pravijo, so v Pjongjangu kongres pripravili samo zato, da bi znova potrdili svojo namero o razvoju jedrskega arzenala. Seul bo na te provokacije še naprej odgovarjal s sankcijami in pritiski, je dodal Mun Sang Gdžun.

Pjongjang preizkuša, svet kaznuje
Severna Koreja je svet v zadnjih tednih in mesecih razburila s številnimi raketnimi poskusi, na katere je Varnostni svet ZN-a odgovoril z najostrejšim sankcijam doslej. Januarja je Pjongjang izvedel svoj četrti jedrski poskus, režim pa trdi tudi, da je razvil vodikovo bombo.

Pridržana in izgnana BBC-jeva ekipa
Medtem BBC poroča, da je bila v Severni Koreji pridržana in izgnana novinarska ekipa britanskega BBC-ja zaradi poročanja o kongresu. Novinarja Ruperta Wingfielda Hayesa so skupaj s producentko Mario Byrne in snemalcem Matthewom Goddardom zadržali v petek na letališču v Pjongjangu, ko so odhajali iz države.

Po navedbah BBC-ja so Wingfield Hayesa zasliševali osem ur in ga prisilili v podpis izjave. Severnokorejske oblasti niso bile zadovoljne z njegovim poročanjem, je povedal poročevalec te medijske hiše iz Pjongjanga Stephen Evans.