V Siriji so ženske postala lahka tarča. Foto: AP
V Siriji so ženske postala lahka tarča. Foto: AP
Sedemletna vojna je državo pognala v popoln kaos. Foto: Reuters


Sirije na prejšnjem tovrstnem seznamu, ki so ga pri Reutersu objavili tik pred izbruhom vojne leta 2011, sploh ni bilo, zdaj pa sta pred njo samo še Indija in Afganistan.

"Zelo se bojim, da sem ena še zadnjih izobraženih žensk v moji državi," je povedala Maria Al Abdeh, direktorica organizacije Women Now For Development (Ženske za razvoj), ki podpira ženske centre v Siriji. "Priča sem novi generaciji, ki nima nobenega dostopa do izobrazbe, do gospodarskih priložnosti, do zakona ali do spolnega zdravja," je dejala Al Abdehova, ki je v vojni izgubila številne kolegice.

V sedmih letih krvavega konflikta je bilo v Siriji ubitih pol milijona ljudi, kar polovica sirskega prebivalstva pa je morala zbežati s svojih domov. A krogle in bombe še zdaleč niso edina nevarnost. "Spolno nasilje se izvaja nekaznovano. Vlada popolna odsotnost kakršne koli črke zakona," je povedala Al Abdehova.

Posilstvo kot vojni zločin
Laila Alodaat iz Ženske mednarodne lige za mir in svobodo pa pravi, da je največja nevarnost za ženske, medtem, ko je bila mednarodna pozornost usmerjena na grozljive zločine Islamske države, prihajala od sirskega režima.

"Čeprav v vojni različne strani izvajajo spolno nasilje, pa so ga režimske sile uporabile kot vojno orožje – tako za mučenje žensk kot za teroriziranje prebivalstva," je povedala Alodaatova, ki je Sirijo sicer zapustila leta 2011.

Preiskovalci ZN-a so marca dejali, da uporaba posilstev in drugega spolnega nasilja med operacijami na tleh, racijami in v pridržanjih predstavlja vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Strokovnjaki opozarjajo tudi, da ženske spolno zlorabljajo moški, ki dostavljajo humanitarno pomoč za lokalne in mednarodne dobrodelne organizacije, vse več Sirk pa je tudi zlorabljenih v lastnem domu.