Goto naj bi prišel v Sirijo reševat svojega prijatelja Haruna Jukava. Foto: Reuters
Goto naj bi prišel v Sirijo reševat svojega prijatelja Haruna Jukava. Foto: Reuters
Sporočilo Japonski - posnetek IS-ja
"Sporočilo japonski vladi."

Video z naslovom "Sporočilo japonski vladi" prikazuje ujetega vojnega poročevalca Kendžija Gota in zamaskiranega pripadnika IS-ja, ki z britanskim naglasom pred usmrtitvijo talca izjavi: "Zaradi vaše nepremišljene odločitve, da sodelujete v vojni, ki je ne morete dobiti, ta nož ne bo zaklal le Kendžija, temveč bo klal, kadar koli bomo naleteli na vaše ljudi. Naj se začne nočna mora Japonske."

Najprej zahtevali odkupnino, nato zapornico
Goto je eden izmed dveh ujetih Japoncev, za katera so skrajneži zahtevali odkupnino. Pred dnevi so objavili posnetek, na katerem Goto drži fotografijo obglavljenega vojaškega inštruktorja Haruna Jukava, in sporoča, da ga bodo izpustili v zameno za zapornico Sadžido Al Rišavi, ki je zaradi načrtovanja samomorilskega napada zaprta v Jordaniji.

Jordanske oblasti so bile pripravljene na zamenjavo, če bi pripadniki IS-ja izpustili še njihovega pilota, ki ga prav tako zadržujejo v ujetništvu. Do dogovora očitno ni prišlo.

Prijatelja pristala v rokah IS-ja
Kendži Gota je bil vojni novinar, ki se je odločil, da bo iz ujetništva pomagal prijatelju Harunu Jukavu. Jukava je bil vojaški inštruktor, ki se je očitno bojeval na strani sirskih upornikov in ga je IS zajel avgusta lani v bojih severno od Alepa. V ujetništvu je končal tudi Gota.

Pobijajo talce in domačine
IS je v zadnjih mesecih usmrtil že več tujcev ter na desetine domačinov na ozemlju vzhodne Sirije in zahodnega Iraka.

Medtem ko se Japonska še trudi preveriti pristnost videoposnetka, so ZDA že "ostro obsodile dejanja Islamske države" in zahtevale izpustitev vseh ostalih talcev.