Pred senatom se je zbrala skupina ljudi, ki je protestirala proti sprejetju spornega amandmaja. Foto: Reuters
Pred senatom se je zbrala skupina ljudi, ki je protestirala proti sprejetju spornega amandmaja. Foto: Reuters

Senat je predlog zakona podprl s 95 glasovi za in 68 proti. Prejšnji teden ga je podprla tudi poslanska zbornica, kar je sprožilo ostre kritike opozicijskih strank, ki so omenjeni predlog označile za napad na pravico do splava, ki sicer v državi velja od leta 1978.

Klinike oziroma družinske posvetovalnice, ki sodijo v del javnega zdravstvenega sistema, nudijo ženskam podporo in storitve na področju spolnega zdravja, nosečnosti in materinstva, vključno z zdravniškimi posvetovanji in recepti.

Stranka Bratje Italije premierke Giorgie Meloni je omenjeni predlog vključila v amandma zakona, ki sicer govori o načrtih za okrevanje po pandemiji covida 19, v poglavje, ki je namenjeno zdravstvenemu področju.

Meloni je že večkrat javno izrazila nasprotovanje splavu, a je med predvolilno kampanjo leta 2022, po kateri se je nato zavihtela na oblast, obljubila, da kljub osebnim prepričanjem ne bo spreminjala obstoječe zakonodaje na tem področju.

Bratje Italije pa zdaj trdijo, da je namen spremembe le dati ženskam "možnost za razmislek", preden sprejmejo odločitev o končanju nosečnosti, in da ne posega v njihove pravice.