Pripadniki proruske milice na nadzorni točki v Slavjansku. Foto: Reuters
Pripadniki proruske milice na nadzorni točki v Slavjansku. Foto: Reuters
Proruski separatisti so dobro oboroženi. Foto: Reuters
Uradni Kijev je v Slavjansk poslal močne vojaške sile. Foto: EPA

Posebej napeto je v predmestjih, kjer je bilo vso noč slišati streljanje. Granate naj bi padale tudi na stanovanjsko sosesko, a za zdaj podatkov o morebitnih žrtvah ni. Močna eksplozija naj bi med drugim odjeknila na območju tamkajšnje tovarne keramike.

Ukrajinske obmejne enote so danes zajele enega izmed vodij proruskih separatistov, samooklicanega guvernerja vzhodne regije Lugansk Valerija Bolotova, a jim ga je njegovim oboroženim privržencem že kmalu uspelo rešiti. Bolotova so pridržali na nadzorni točki, ko se je vračal domov iz Rusije, kjer je bil na zdravljenju, potem ko je bil v torek ranjen v napadu. Kmalu zatem pa se je na nadzorni točki pojavilo približno 200 pripadnikov oborožene proruske milice, izbruhnil je spopad in Bolotov je bil kmalu spet na prostosti.

V Ukrajini doslej ubitih 250 ljudi
V petek je visok predstavnik Združenih narodov Ivan Šimonovič dejal, da je bilo v Ukrajini od začetka protestov novembra lani ubitih skupaj 250 ljudi. Približno polovica jih je bila ubita, potem ko so ukrajinske sile na vzhodu države sprožile t. i. protiteroristično operacijo proti proruskim separatistom. Okoli 50 oborožencev je bilo aretiranih, več deset ljudi pogrešajo.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, proruske sile trdijo, da so imele vladne sile v omenjeni "protiteroristični operaciji" veliko večje izgube, kot so kijevske oblasti pripravljene uradno priznati.

Ponomarjov: Med ubitimi tudi agenti Cie in FBI-ja
Samooklicani "ljudski župan" Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov medtem pravi, da je bilo od začetka maja ranjenih, ubitih ali zajetih 650 ljudi. Med žrtvami naj bi bilo 13 ubitih in 12 ranjenih agentov ameriških Cie in FBI-ja, 90 na jugovzhodu Ukrajine ubitih sodelavcev ukrajinske tajne službe SBU ter uslužbenci poljskih in ameriških zasebnih vojaških podjetij.

ZN: Na vzhodu Ukrajine alarmantno
ZN je v petek opozoril na alarmantno poslabšanje človekovih pravic na vzhodu Ukrajine, kjer so vse pogostejši spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti. Visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay je v najnovejšem poročilu opozorila tudi na ustrahovanje Tatarov na Krimu, ki predstavlja resno težavo.

Moskva je vse očitke svetovne organizacije že zavrnila, ponoči pa sta o Ukrajini znova govorila ameriški in francoski predsednik Barack Obama in Francois Hollande. Rusiji sta spet zagrozila z uvedbo novih sankcij in "velikimi dodatnimi stroški", če bo nadaljevala svoje provokacije in destabilizacijo.