Slavje in ... strah pred negotovo prihodnostjo. Foto: EPA
Slavje in ... strah pred negotovo prihodnostjo. Foto: EPA

Tu se pretakata nafta in voda.

Tomo Križnar, Odmevi
Južni Sudan
Nogometna reprezentanca je zbrana in trenira. Z izbrano vrsto Kenije bo na dan neodvisnosti odigrala prijateljsko tekmo. Foto: EPA

Prerivanje za nadzor nad naravnimi bogastvi se nadaljuje v stampedo. Pri tem žal nastradajo ravno najbolj nedolžni. Naše ustanove ščitijo spomenike, leve, krokodile, morske pse ... kaj pa staroselci?

tomokriznar.com
Nubske gore
Ljudje v Nubskih gorah se v strahu pred napadi umikajo v jame. Foto: Tomo Križnar
Južni Sudan
V Džubo je prispel tudi generalni sektretar OZNA, Ban Ki Mun. Zbran diplomatski zbor bo vključeval 30 šefov držav. Foto: EPA
Južni Sudan
Kljub obsežnemu naftnemu bogastvu bo Južni Sudan od sobote naprej ena najrevnejših držav na svetu. Foto: EPA
Rojstvo nove afriške države

"Republika Sudan oznanja, da z 9. julijem priznava državo Južni Sudan v okviru meja, ki so obstajale 1. januarja 1956," je na sudanski državni televiziji sporočil minister za predsedniške zadeve v vladi v Kartumu Bakri Hasan Saleh. Po načrtih se je Južni Sudan odcepil ob polnoči, v soboto pa bo sledilo veliko slavje v južnem delu zdaj že nekdanje največje afriške države.

Na glavni slovesnosti v južni prestolnici Džuba pričakujejo okoli 30 afriških voditeljev in visokih predstavnikov z vsega sveta, med njimi bo tudi sudanski predsednik Omar Al Bašir. Slovesnost bo spremljala vojaška parada in dvig zastave nove države. Prvi predsednik 54. afriške države Salva Kiir bo podpisal prehodno ustavo.

V večernih Odmevih z Igorjem E. Bergantom je gostoval tudi Tomo Križnar, ki se nahaja v Džubi. O trenutnih razmerah je povedal:
"Kot fantastičen sindikalni piknik. Je se, pije, poje, pleše ... vojna je pozabljena. Pozabljen je Modri Nil, pozabljen je Kordofan. Na račun odcepitve pa se iztreblja afriško prebivalstvo. Zdi se, da je to prvo rojstvo afriške države, kjer se zahod ni opekel. Uspelo nam je, kar nam ni ne v Iraku ne v Afganistanu. Kolateralna škoda pa umira na meji med južnim in severnim Sudanom, kjer poteka vojna (Omar Al Bašir naj bi prišel na sobotno slovesnost
). Bojda ga bodo posadili ob glavnega tožilca Mednarodenga kazenskega sodišča, Argentinca Joséja Luisa Morena, kar bo zelo simbolična poteza. Al Baširju je spisal tiralico."


"Naredili smo sistem, ki funkcionira. Pred 14 dnevi smo v Nubskih gorah razdelili 80 kamer. To odganja mrhovinarje in morebiti pritegne koga, ki bi lahko pomagal. Pomagajte tem ljudem z moderno komunikacijsko opremo, da bo svet videl, kaj se dogaja v Nubskih gorah, kjer je 6.000 ljudi umrlo, pol milijona je razseljenih, skrivajo se v votlinah s kačami. Kače so njihove najboljše prijateljice. Dajte jim ta satelitski krožnik, ki nam danes služi za neposredno povezavo. Dajte jim glas, da bodo lahko kričali. Žrtvam je treba pogledati v oči."

"Pred kratkim sem srečal sina Johna Garanga (eden izmed pobudnikov upora v Južnem Sudanu, vodja Sudanske ljudske osvobodilne vojske; leta 2005 je umrl v helikoptrski nesreči; op. a.).
Rekel mi je: Mi smo svojo zastavo dvignili že leta 1983. Tole danes je zgolj predstava."
-
tomokriznar.com

Račun za donacije:
Humanitarna ustanova H.O.P.E.
Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana
TRR: 61000-0001966537
Namen nakazila: Internet in kamere za Darfur

Varnostni svet ZN-a je sprejel resolucijo o vzpostavitvi misije v Južnem Sudanu, v kateri bo 7.000 pripadnikov modrih čelad in 900 civilnih uslužbencev. Misija ima nalogo zagotoviti podporo južnosudanskim oblastem pri utrjevanju miru in preprečevanju nasilja.

Po mnenju poznavalcev je razglasitev neodvisnega Južnega Sudana največji dogodek v Afriki po koncu apartheida v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja. Za odcepitev je na januarskem referendumu glasovalo skoraj 99 odstotkov volivcev v Južnem Sudanu.

Stopnjevanje nasilja
Referendum je bil del mirovnega sporazuma iz leta 2005, s katerim se je končal več kot dvajsetletni konflikt, v katerem je življenje izgubilo dva milijona ljudi, še enkrat toliko pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Čeprav je referendum minil brez večjih incidentov, pa je v zadnjih mesecih prišlo do trenj med severnim in južnim delom, še posebej ko je severna vojska maja zasedla z nafto bogato obmejno pokrajino Abjej, zaradi česar je na jug prebegnilo več kot 100.000 prebivalcev.

Status Abjeja bi morali rešiti na januarskem referendumu, ko bi se morali prebivalci odločiti, ali se bodo priključili severnemu ali južnemu delu. Zaradi zapletov pri registraciji volivcev to vprašanje ni bilo na dnevnem redu.

Temu je sledilo nasilje še v Južnem Kordofanu, edini še z nafto bogati pokrajini, ki je zanesljivo ostala v rokah severa. Severna vojska si je za tarčo izbrala civiliste v Nubskih gorah, od katerih so se mnogi borili v vrstah južne osvobodilne vojske. Upanje na prekinitev nasilja v Južnem Korodfanu je zbledelo prejšnji teden, ko je Bašir ukazal vojski, naj območje "očisti" upornikov.

Priprave na dolgo vojno
V Nubskih gorah se je pred nekaj dnevi mudil tudi slovenski humanitarec Tomo Križnar, ki je govoril o vse večjih napetostih, strahu in jezi tamkajšnjih prebivalcev, ki se že pripravljajo na "dolgo in krvavo vojno".

Vabimo vas k ogledu dveh dokumentarnih filmov, ki ju je Tomo Križnar posnel o Nubah:

Nuba - ljudje z druge strani

Nuba - čisti ljudje

(opozorilo: ogled obeh filmov je mogoč samo v predvajalniku Real Player, ki ga izberete v namestitvah)

Vse več domačinov izginja in moški pošiljajo žene skupaj z otroci v jame v tamkajšnjih gorah, da bi jih zaščitili pred napadi sudanske vojske, katere kitajska letala mig in ruski antonovi vsak dan sejejo strah na nebu.

Domačini se bojijo, da se bodo oblasti v Kartumu po odcepitvi Južnega Sudana lotile "čiščenja" območja in začele uveljavljati strogo šeriatsko pravo brez ozirov na etnično raznolikost in tradicijo, je dejal Križnar.

Tu se pretakata nafta in voda.

Tomo Križnar, Odmevi

Prerivanje za nadzor nad naravnimi bogastvi se nadaljuje v stampedo. Pri tem žal nastradajo ravno najbolj nedolžni. Naše ustanove ščitijo spomenike, leve, krokodile, morske pse ... kaj pa staroselci?

tomokriznar.com
Rojstvo nove afriške države