Osebje ZN-a se je ponudilo, da testira begunce, a jim oblasti Slonokoščene obale vseeno niso dovolile vstopa v državo. Foto: EPA
Osebje ZN-a se je ponudilo, da testira begunce, a jim oblasti Slonokoščene obale vseeno niso dovolile vstopa v državo. Foto: EPA

Oblasti v Slonokoščeni obali pojasnjujejo, da beguncem niso mogle dovoliti vstopa v državo zaradi pandemije ebole v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone. Predstavnik agencije ZN-a za begunce Mohamed Toure je dejal, da je Slonokoščena obala z zavrnitvijo konvoja beguncev na meji ravnala "nesprejemljivo".

Agencija ZN-a je ponudila, da izvede medicinske teste na beguncih, a so oblasti Slonokoščene obale tudi to zavrnile, je dejal.

Skupina beguncev je pobegnila v Liberijo v letih 2010 in 2011 zaradi spopadov, ki so Slonokoščeno obalo zajeli, potem ko takratni predsednik Laurent Gbagbo ni sprejel poraza na volitvah.

Predstavnik oblasti Slonokoščene obale Bruno Kone je branil odločitev o zavrnitvi beguncev. "Vsi morajo pokazati razumevanje," je dejal. "Spopadamo se z največjo pandemijo v naši regiji po dolgem času. Ne moremo biti popustljivi na tem področju."

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporoča, da je bilo v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji med 8. in 12. julijem odkritih 85 novih primerov. Številka sicer vključuje potrjene, verjetne in domnevne primere ebole.

603 smrtne žrtve
V zadnjem tednu je v Sierri Leone umrlo 52 ljudi, v Liberiji 13, v Gvineji pa trije, sporoča WHO. Virus je do zdaj v omenjenih treh državah ubil že 603 ljudi, gre pa za najhujši izbruh na svetu.

Za ebolo, ki se prenaša prek stika s telesnimi tekočinami okužene osebe, sicer ni zdravila ali cepiva. Smrtnost je do 90-odstotna, a če se začnejo bolniki zdraviti zgodaj, imajo boljše možnosti za preživetje.