Hamburg. Foto: EPA
Hamburg. Foto: EPA

Obenem želi Slovenija podjetjem ponuditi povezavo z nemškim zgodovinskim logističnim in trgovskim središčem.

Hamburg je drugo največje hanseatsko mesto v Nemčiji, odprto proti severu. In to odprtost želi slovenska država izkoristiti za domača podjetja.

Slovenska veleposlanica v Nemčiji Ana Polak Petrič vidi priložnost tudi v sodelovanju med pristanišči, "predvsem v smislu izmenjave izkušenj v procesu izkušenj zelenega prehoda".

Če na jugu Nemčije Slovenijo poznajo, pa je to na severu drugače, zato se želi naša država predstaviti tudi kulturno in turistično. Častni konzul Slovenije v Hamburgu in Schleswig-Holsteinu je Heiko Fischer, ki do obisti pozna logistiko, posloval je tudi v Sloveniji.

"Mislim, da so priložnosti, ki izhajajo iz logistike, zelo velike … pa turizem, proizvodne dejavnosti, Hamburg je velika letalska lokacija," je dejal.

V Nemčijo ni lahko poslovno prodreti, čeprav je to naša največja poslovna partnerica. Uveljavljanje na njenem trgu je vse prej kot lahko, potrebni sta odličnost, prepričljivost in vztrajanje, poleg priporočil in stikov. Zato je vstop na trg s pomočjo častnega konzula dobrodošel.

Heika Fischerja prosimo za oceno, na kakšni točki razvoja je Nemčija. "Mislim, da živimo v prelomnih časih, kot jim v zadnjih sto letih nismo bili priča," pravi.

Istočasno se je zgrnilo vse – energetski prehod, geopolitični premiki stran od Rusije, k Afriki, staranje prebivalstva, veliki migrantski tokovi in s tem povezani izzivi. Nemčija se ukvarja sama s sabo, srka pa tudi dobre priložnosti za sodelovanje.

Nov konzulat v Hamburgu