Karadžić ima zdaj sedem dni za vložitev prošnje, da se mu dovoli pritožba na odločitev sodnikov, nato pa še sedem dni, da dejansko vloži pritožbo. Foto: EPA
Karadžić ima zdaj sedem dni za vložitev prošnje, da se mu dovoli pritožba na odločitev sodnikov, nato pa še sedem dni, da dejansko vloži pritožbo. Foto: EPA
Haag
Obtožnica Karadžića v enajstih točkah bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida. Ključni del obtožnice sta dve točki, ki Karadžića bremenita genocida, vključno s pokolom 8.000 Bošnjakov v Srebrenici julija leta 1995. Po 13 letih bega so ga aretirali julija lani v Beogradu. Foto: EPA

ki bo obtoženega zastopal, ko sam ne bo prišel na obravnavo. Sojenje se bo nadaljevalo prvega marca.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločitev o dodelitvi zagovornika po službeni dolžnosti sprejelo zato, da bi preprečili nadaljnje zamude in preložitve, do katerih prihaja, ker nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov sojenje bojkotira, saj naj ne bi imel dovolj časa za pripravo obrambe.

Po besedah sodišča si je obtoženi s tem, ko se od začetka sojenja 26. oktobra ni udeležil niti ene obravnave pred sodniki, zapravil pravico, da se zagovarja sam. "Zaradi ravnanja obtoženega se je sojenje ustavilo, kar je bil očitno njegov namen," so dejali. Registrator sodišča mora zato čim prej določiti zagovornika, ki se bo nemudoma začel pripravljati na zastopanje interesov obtoženega.

Nekdo bo moral biti v dvorani
Prav zato so sojenje preložili na prvi marec 2010, saj mora imeti zagovornik čas za pripravo. V vmesnem času se bo obtoženi zagovarjal sam in tudi sam urejal sprotne zadeve, dolžan pa je tudi sodelovati z zagovornikom. Karadžić se bo sicer tudi po prvem marcu lahko zastopal sam, a le, če bo prisoten na sojenju in ga na noben način ne bo obstruiral.

V Haagu se tako želijo izogniti temu, da bi sojenje Karadžiću šlo po istih poteh kot sojenje njegovemu političnemu mentorju, nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću. Zaradi Miloševićevih nenehnih taktik zavlačevanja in slabega zdravja se je namreč sojenje zavleklo na več kot štiri leta, nato pa je še pred koncem sojenja umrl.

Tožilstvo sklenilo uvodni nagovor
Tožilstvo je v ponedeljek kljub odsotnosti Karadžića sklenilo svoj uvodni nagovor, v katerem ga je tožilec Alan Tieger obtožil, da je bil vrhovni poveljnik brutalne kampanje etničnega čiščenja Bošnjakov in Hrvatov z območij, ki so si jih prisvajali bosanski Srbi. Del te kampanje sta bila tudi 44-dnevno bombardiranje Sarajeva in pokol 8.000 Bošnjakov v Srebrenici. Sojenje se bo 1. marca nadaljevalo z uvodnim nagovorom obtoženega.

64-letni Karadžić se je nato udeležil statusne konference, namenjene iskanju izhoda iz slepe ulice, v katero je sojenje zašlo zaradi njegovega bojkota. Na njej je ponovil zahtevo, da mu da sodišče na voljo več časa za pripravo, saj so mu tožilci naložili kar 1,3 milijona strani dokazov.

Eden izmed Karadžićevih pravnih svetovalcev iz Beograda je pred dnevi napovedal, da bi se lahko obtoženi na dodelitev zagovornika odzval tudi z "radikalnimi ukrepi", pri tem naj bi imel v mislih gladovno stavko.