Spopad med navijači. Foto: BoBo
Spopad med navijači. Foto: BoBo

Navijačem so pripor odredili zaradi velike nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja, so še zapisali z okrajnega sodišča.

Navijači so v ponedeljek po informacijah odvetnikov zanikali vpletenost v nemire na avtocesti, saj naj bi jih policija nasilno izvlekla iz avtomobilov in jih aretirala. Nekateri so že napovedali pritožbe zoper odločitve preiskovalnih sodnikov, o njih pa naj bi odločali v naslednjih dneh.

Po novih podatkih je bilo ranjenih 34 ljudi, od tega 20 policistov in 14 navijačev. Med njimi so štiri ustrelili, potem ko je policija uporabila strelno orožje. Poškodovana so bila tudi štiri službena vozila policije in inventar bencinske črpalke.

Kot pišejo hrvaški mediji, preiskovalci kot nagib za incident navajajo nezadovoljstvo pripadnikov navijaške skupine Hajduka, ki jim vodstvo Dinama ni dovolilo vstopa na stadion, zato so se pripadniki Torcide dogovorili, da bodo povzročili incident na počivališču avtoceste.
Podpredsednik vlade in notranji minister Davor Božinović je v ponedeljek povedal, da so se policisti na napade navijačev odzvali s spoštovanjem pravil stroke, medtem ko je direktor policije Nikola Milina poudaril dobro delo policistov.

Premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da šport in nasilje ne bi smela biti povezana, sobotni napad navijačev na policijo pa označil za nedopusten.

Dinamo je v sobotnem derbiju slavil zmago s 3:1 in tako potrdil že osvojeni naslov prvaka pred najbližjim zasledovalcem Hajdukom.

Predsednik Milanović obsodil tako navijače kot policijo

Nedavne dogodke je komentiral tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je obsodil tako ravnanje navijačev kot policije. "Stadioni in njihova okolica ne bi smeli biti mesto, kjer se divja in razbija. Tu se igra po pravilih. ki jih določata politika in vlada," je dejal Milanović, kot navaja današnje sporočilo za javnost urada hrvaškega predsednika.

Milanović je dodal, da breme odločanja glede ukrepov proti navijačem v takšnih primerih ne bi smelo biti na ramenih policije. "Ko se vlada resno odloči za ukrepanje, se bodo tudi navijaške skupine vedle drugače in se odzvale s strahospoštovanjem," je dejal.

"Tudi policija bi morala biti bolje pripravljena. Zdi se mi neverjetno, da je prišlo do situacije, kjer je policist uporabil strelno orožje. Obstaja širok nabor sredstev, ki jih lahko uporabi v primeru takšnih izgredov in niso smrtno nevarna," je dejal.

"Streljanje na ljudi, ne glede na to, kako nevarni so in kakšno odgovornost za nasilje nosijo, je nesprejemljivo. Dva človeka so ranili s strelnim orožjem, lahko bi bila tudi mrtva. To je problem oblasti," je opozoril Milanović. Vlado je ob tem pozval, naj opravi svoje delo in poskrbi za red.