Karadžićevo prošnjo za preložitev sojenja so zavrnili. Foto: EPA
Karadžićevo prošnjo za preložitev sojenja so zavrnili. Foto: EPA
Karadžić je več let sredi Beograda živel pod imenom Dragan Dabić. Foto: Reuters

Meni, da je omenjeni datum "primeren datum" za začetek sojenja, vendar pa končna odločitev še ni sprejeta. Sojenje nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov naj bi sicer trajalo dve leti in pol, največ pa tri leta. Tožilstvo bo imelo za predstavitev dokazov na voljo leto dni, prav toliko pa tudi obramba, ki jo Karadžić vodi sam.

Karadžić je sicer pretekli petek vložil prošnjo za preložitev začetka sojenja za deset mesecev, saj se želi ustrezno pripraviti nanj. V desetih mesecih bi po svoji oceni pregledal več kot 938.000 strani dokumentov tožilstva in se pogovoril s 161 pričami tožilstva in 175 pričami obrambe. Karadžić je tudi danes ponovil, da ne bo imel dovolj časa za pripravo obrambe, a je njegovo prošnjo sodnik zavrnil, je pa tožilstvu naložil, naj zmanjša obseg dokaznega gradiva, ki bo predstavljeno na glavni obravnavi.

Nekdanji vodja bosanskih Srbov je v avgustovskem pisnem pogovoru za agencijo Reuters dejal, da ima čisto vest in ne obžaluje svoje vloge. "Počutil se bom svobodno, kjer koli bom preživel ostanek življenja. Nisem iskal javne službe, a ko sem jo imel, sem jo opravljal z najboljšimi nameni za ljudi v svojem srcu," je dejal haaški obtoženec, ki ga obtožnica bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH-u, ob tem pa tudi skoraj štiriletnega obleganje Sarajeva, v katerem je umrlo več kot 10.000 ljudi.

13 let preživel na begu
Kot je znano, se je Karadžić kar 13 let uspešno skrival pred roko pravice, lani, natančneje 21. julija, pa so ga prijeli v Beogradu. Zadnja tri leta je kot Dragan Dabič v Beogradu živel vsakdanje življenje, ukvarjal pa se je z alternativno medicino.

Po aretaciji Karadžića na prostosti tako ostajata le še dva haaška obtoženca: general Ratko Mladić, ki je bil med vojno vojaški poveljnik bosanskih Srbov, in Goran Hadžić.