Policija je morala posredovati pred ministrstvom za promet. Foto: MMC RTV SLO
Policija je morala posredovati pred ministrstvom za promet. Foto: MMC RTV SLO

Grška vlada je v sredo izdala izreden odlok o končanju stavke voznikov tovornjakov, saj je stavka sredi najvišje turistične sezone povzročila veliko škodo turizmu, gospodarstvu in industriji, pa tudi težave pri oskrbi s hrano in zdravili. Zaradi štiridnevne stavke je večina bencinskih črpalk zaprta, ker so ostale brez goriva.

Solzivec je policija uporabila proti približno 500 voznikom, ki so protestirali pred ministrstvom za promet in skušali preplezati ograjo, da bi prišli v notranjost. Vozniki, ki so stavkali zaradi nestrinjanja z napovedanim odprtjem njihovega sektorja konkurenci iz EU-ja, so se nato razšli. Odprtje sektorja evropski konkurenci bodo uvedli v okviru reform, ki jih mora Grčija sprejeti, če želi dobiti posojila EU-ja in Mednarodnega denarnega sklada.

Za kršitev odloka pet let zapora
Zaradi ohromljenosti države nekaj ur po propadlih pogovorih s stavkajočimi v sredo je vlada izdala odlok o končanju stavke. V skladu s tem odlokom, ki ga je sprejela v okviru ukrepov v primeru izrednih razmer, voznikom, ki ne bodo spoštovali odloka, grozi do pet let zapora. Policija naj bi voznikom izdala odloke, da so njihovi tovornjaki zaseženi, a so številni vozniki svoje tovornjake zapustili, tako da jim niso mogli vročiti papirjev.

Vozniki cistern so povedali, da ne bodo neposredno kljubovali odloku, da pa bodo protest nadaljevali z različnimi oblikami neposlušnosti. Vodja sindikata stavkajočih Giorgos Corcatos je poudaril, da so se pred ministrstvom za promet zbrali, ker so želeli govoriti z ministrom o tem, kako ravnajo z njimi. "Trdo delamo in želimo rešitev za našo težavo," je potožil in dodal, da so stroški za nove licence nepravični in veliko nižji od 300.000 evrov, kolikor so morali plačati obstoječi vozniki.