Tudi trije tekmovalci - sicer resnični pacienti - so vedeli, da ne gre zares. Foto: EPA
Tudi trije tekmovalci - sicer resnični pacienti - so vedeli, da ne gre zares. Foto: EPA
The Big Donor Show, Leonie Gebbnik
'Lisa' z možganskim tumorjem je v resnici zdrava igralka Leonie Gebbnik. Foto: EPA
Nizozemski šov potegavščina

Etično sporni The Big Donor Show (Veliki darovalec), ki so ga producenti zagovarjali z argumentom, da želi opozoriti na pomanjkanje darovanih organov na Nizozemskem, je povzročil vsesplošno zgražanje doma in po svetu, obsodil pa ga je med drugim tudi premier Jan Peter Blakenede.



"Darovalka" je igralka, tekmovalci pa pacienti
V zadnji minuti oddaje pa so razkrili, da je "Lisa" popolnoma zdrava igralka, šov pa dovršena potegavščina, čeprav trije tekmovalci resnično potrebujejo ledvico. Trojica je sicer vnaprej vedela, da je šov lažen. "Njihovo življenje je grenka resničnost," je dejal voditelj potem, ko je razkril prevaro, ravno v trenutku, ko bi morala "Lisa" oznaniti svojo odločitev.

Nizozemski minister za šolstvo Roland Plasterk je oddajo pozdravil kot "fantastičen trik" in inteligenten način za pritegnitev pozornosti glede pomanjkanja organov. A TV-šov bo nedvomno sprožil razgreto razpravo med tistimi, ki menijo, da je šla televizija z resničnostnimi šovi predaleč, in tistimi, ki verjamejo, da je tokrat šlo za dobro stvar.

"Kot da bi igrala boga"
Producenti, ki so sicer "zakrivili" tudi Big Brotherja, so se gledalcem opravičili in dejali, da upajo, da se bo ogorčenje nad šovom spremenilo v jezo zaradi pomanjkanja organov za presaditve.

Nizozemske gledalce so v oddaji pozvali, naj med 80-minutno oddajo pošiljajo SMS-sporočila in s tem "Lisi", ki je iz skupine 25 tekmovalcev s primerno krvno skupino izbrala tri finaliste, (v resnici igralka Leonie Gebbnik) posredujejo svoje mnenje o primernem kandidatu. "Počutim se, kot da bi igrala boga," je dejala. "Misli si raje, da igraš Božička," ji je odvrnil voditelj.

Koncept oddaje so kritizirali od vsega začetka, Balkenede pa se je zbal za nizozemski ugled v tujini. Nizozemska veleposlaništva po vsem svetu so prejemala pritožbe ogorčenih ljudi.

K. S.
Nizozemski šov potegavščina