Specialisti za presaditve ledvic so Big Donerja obsodili. Foto: EPA
Specialisti za presaditve ledvic so Big Donerja obsodili. Foto: EPA
Ledvica za zmagovalca

The Big Donor Show (Šov Veliki darovalec) mnogi označujejo za neetičnega in neokusnega, politične stranke pa so pozvale, da se ga ukine, a pri kanalu BNN pravijo, da bo šov izpostavil težavo pomanjkanja darovalcev organov v državi.



Od ustvarjalcev Big Brotherja ...
Oddajo, ki bo premiero doživela ta petek, si je zamislila produkcijska hiša Endemol, ki je svetu prinesla že takšne TV-"poslastice", kot je Big Brother.

Ustvarjalci na očitke odgovarjajo, da je resničnost še precej bolj šokantna in neokusna kot oddaja: "Čakanje na organ je popolnoma enako igranju loterije," je predsednica TV-mreže Laurens Drillich poskusila z metaforo prepričati skeptike. Dodala je še, da se na Nizozemskem več kot štiri leta čaka na organ, pri tem pa vsako leto umre 200 pacientov, ki ga ne dobijo pravočasno.

Škandal za škandalom
Big Donerja so obsodili tudi pri nizozemski darovalski zbornici in specialisti za ledvica v Veliki Britaniji, po drugi strani pa oddaja štarta ravno v času, ko bo komisar za zdravstvo pri EU razkril načrte za povečanje darovanj in presajanj organov.

Gre še za enega v vrsti kontraverznosti, v katere se zadnje čase vpleta Endemol: v Veliki Britaniji je njihov Big Brother zbujal kritike zaradi rasizma, v Avstraliji pa tekmovalki istega šova niso povedali, da ji je umrl oče.

K. S.
Ledvica za zmagovalca